Loading...

TerraDown - Judgement

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-07-2020

Tracklist

01. Statement
02. Volition
03. Break Your Chains
04. Memories
05. Caged in Stone
06. Black Blood
07. Overlord
08. Reburied
09. From the Skies
10. Into the Devil's Lair

TerraDown is een Nederlandse moderne metalband, opgericht in november 2016, en mag zich de winnaar noemen van de laatste nationale Metal Battle bandwedstrijd (die van 2019 wel te verstaan - de wedstrijd van 2020 is vanwege corona nooit afgemaakt). Releases had de band nog niet op z'n naam staan, Judgement is het debuutalbum, dat in mei van dit jaar verscheen.

Zoals het een hedendaagse band betaamt is TerraDown niet echt op een enkele stijl vast te pinnen. Ik hoor invloeden van thrash en (melodieuze) death metal, maar ook wel klassiekere heavy metal-elementen, als ook groove metal en wat -core-invloeden. Dat de heren muzikanten van TerraDown nog niet de meest doorgewinterde componisten zijn blijkt juist daaruit, dat niet al hun ideeën (die hebben ze genoeg) vlekkeloos in de nummers verwerkt zitten. Ik vind niet elke overgang of break even logisch klinken; en niet elk experiment of poging daartoe vind ik even geslaagd. Ik denk dat het motto 'minder is meer' in dat opzicht nog wel leerzaam kan zijn.

Al direct in opener Statement (zeven en halve minuut is dan misschien al iets te lang) hoor ik bijna alle genoemde invloeden al voorbij komen, en dat is iets te veel van het goede. Ook nog vrij aan het begin van het album vind ik Break Your Chains (met een te 'gezochte' breakdown er in verwerkt) geen geslaagde track. Maar goed, daarna ben ik ook wel klaar met zeiken, want het is zeker niet alleen maar kommer en kwel dat TerraDown te bieden heeft. Gaandeweg het album hoor ik namelijk wel degelijk interessante tracks voorbij komen.

De band overtuigt me met name in kortere en meer compacte nummers als bijvoorbeeld Volition (lekker swingend), Caged In Stone (heeft een beetje een Metallica-vibe wat mij betreft), Black Blood (vlot, dynamisch) en Reburied en From The Skies (beiden het betere beukwerk). Het gitaarwerk is prima verzorgd, en de grofkorrelige zang van Nick Brouwer leent zich prima voor de wat snellere en rauwere stukken. Ook zorgt de heldere productie er voor dat alles goed te volgen is. De ritmesectie mag misschien nog wat dynamischer, er zijn nauwelijks momenten dat het drumwerk of de basgitaar er net even bovenuit springen. En dat mag soms best. Nu leggen ze vooral een solide basis, dat is in elk geval ook weer goed verzorgd.

Na een moeizaam begin met wat mij betreft twee van de mindere nummers van het album, weet TerraDown me uiteindelijk toch voor zich te winnen. Afgaand op datgene dat wél allemaal in orde is, kan ik niet anders dan concluderen dat hier zeker de nodige potentie in zit. Wanneer de band er in slaagt de kinderziektes te overwinnen, en compactere composities in elkaar weet te sleutelen die wat meer zeggingskracht hebben, dan ben ik absoluut benieuwd naar een vervolg.

Nick Brouwer - zang

Jasper Verhorst - gitaar

Mark Link - gitaar

Joris Koenraadt - bas

Dimmy Marcelissen - drums