Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

The Crawling - Anatomy Of Loss

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-05-2017

Tracklist

01. An Immaculate Deception
02. Poison Orange
03. Acid On My Skin
04. All Our Failings
05. The Right To Crawl
06. Violence Vanity and Neglect
07. Catatonic

Van het Noord-Ierse gezelschap The Crawling besprak ik in januari vorig jaar de EP In Light of Dark Days. De drie tracks met duistere, doomy death metal smaakten indertijd naar meer. En meer zal er zijn: vorige maand kwam de band met hun eerste langspeler op de proppen: Anatomy Of Loss.

Grappig genoeg viel van de drie nummers op die EP de track End Of The Rope me het meest op. Juist die staat nu niet op het album, die andere twee wel. Dat betekent wel dat we in ieder geval een enorm epische, duistere, sferische afsluiter hebben: Catatonic sloot ook in stijl de EP af.

De doomdeath van The Crawling ligt stevig verankerd in de jaren '90 stijl. Dat betekent dus pure metal; zonder cleane zang, opvallende akoestische passages of al te afleidende tempowisselingen dreint de muziek onophoudelijk en eentonig de gehoorgangen in. Dat klinkt misschien vervelend, maar zo ervaar ik dat zeker niet. Een beetje variatie is weliswaar fijn, maar The Crawling weet de naargeestige sfeer zo goed neer te zetten en vast te houden dat het gebrek er aan me nauwelijks stoort.

Toch kun je niet alle nummers over een kam scheren. Zo is Poison Orange bijvoorbeeld net zo'n heerlijk slepend nummer als de genoemde afsluiter Catatonic, terwijl Acid On My Skin een stuk compacter is en wat fraaie Katatonia-achtige melodielijntjes laat horen. Ook All Our Fallings is lekker 'vlot' in deze context, en trakteert zelfs op heerlijk groovende death metal-riffs.

Al met al verwacht ik dat de liefhebber van de klassieke doom/death metalstijl wel zal genieten van Anatomy Of Loss. De heavy muziek is weliswaar (nog steeds) wat aan de eenvoudige kant, maar dat verstoort mijn luisterplezier zeker niet. De ervaren muzikanten weten wat ze doen, en leveren sowieso kwaliteit. Enjoy!

Andy Clarke – Guitar, Vocals

Stuart Rainey – Bass, Vocals

Gary Beattie - Drums

 • Kan mij inderdaad toch ook wel boeien ondanks dat er niet heel veel afwisseling in zit. Vermoed dat door de lekker groove komt ;).

  Door Edwin van Hierden op 12-05-2017 17:29:13

 • Eens even luisteren dan 😊

  Door Peter Hagen op 13-05-2017 00:49:13

 • Doen! ;-)

  Door Chris van der Aa op 13-05-2017 00:53:34

 • lekker nummer hoor!

  Door Peter Hagen op 13-05-2017 11:59:33