Loading...

The Damned Few - Black Blooded Woman

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-09-2021

Tracklist

01. Baby Boo
02. Black Blooded Woman
03. Why
04. Fool
05. Born To Die

Van The Damned Few - gewoon uit Nederland, omgeving Haarle, Overijssel naar ik begrepen heb - had ik nog niet eerder gehoord toen ik een poosje terug stuitte op de video van Why. Dat nummer - en ook de video trouwens - kwam echt lekker binnen, en zodoende ben ik op zoek gegaan naar meer over deze band. Intense rock van eigen bodem, een stoere dame met een stevige stem als boegbeeld, goede video's; deze band verdient alle aandacht. Black Blooded Woman is hun tweede EP, opvolger van The Dirt uit 2018.

Het zal ongetwijfeld cliche zijn, maar met die stem van Dion moet ik toch echt denken aan een jonge Anouk. En dat is louter positief bedoeld, want haar Nobody's Wife maakte indertijd net zo'n indruk op mij als nu de vocale prestaties van Dion. Vooral in de stevigere nummers aan het begin van deze EP overtuigt deze dame me helemaal. En ja, ondanks de toch ook niet misselijke basis van de overige drie muzikanten is het toch die zang die in eerste instantie de hoofdrol wegkaapt.

Naarmate de EP vordert wordt de muziek wat minder heftig, er wordt een soort omgekeerde volgorde, van stevige rock naar ingetogen blues, gehanteerd. Ik kan er uiteraard met mijn digitale versie heel simpel voor kiezen, maar ik had zelf liever de volgorde van de tracks eigenlijk min of meer in omgekeerde volgorde op de EP gehoord. Beginnen met het bluesje Born To Die, en eindigen met titelnummer Black Blooded Woman. Why keurig in het midden is hoe dan ook perfect, het scharnier tussen beide aspecten.

The Damned Few is zeker niet de ruigste, zwaarste of meest originele rockband die je zult tegenkomen. Maar ze schrijven wel lekker in het gehoor liggende, stoere en vlot groovende rock-liedjes als Baby Boo, Black Blooded Woman en Why, waar ik enorm veel energie van krijg. Als tegenhanger hoor je juist een meer intiem en sfeervol blues-deuntje als Born To Die. Voor elk wat wils dus. Tijd om de band eens live te gaan checken!

Dion Legenbeke - Zang

Michiel Jansen - Gitaar

Jaap Schrijver - Bas

Piero Sestu - Drums