Loading...

The Flesh - Dweller

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-07-2018

Tracklist

01. Tot In Den Treure
02. Black Rain
03. Siren's Call
04. Dweller (In The Dark)
05. Salax
06. Thrones In The Sky
07. A Knife To The Conformist
08. Fire Red Gaze [bonus]

De klassieke "we moeten echt aan deze nieuwe band beginnen" praatjes tijdens shows leiden zelden tot echt interessante nieuwe bands. Maar in het geval van The Flesh sloegen leden van Herder, Verwoed en Blood Diamond de handen ineen na een nacht van zwaar drinken. Hun missie was om donkere en smerige muziek te maken ter ere van een spirituele, fysieke en emotionele slijtageslag.

De eerste repetities startten medio 2017 en de band nam vervolgens zelf hun eerste EP op in 2018 met gitarist Sven Post als producer. Dweller werd met een echte live-feel opgenomen en bestaat uit zeven (overwegend zeer korte) nummers (plus een bonus) die old school crust en death metal samenbrengen met een zwartgeblakerde sfeer, tot een felle auditieve aanval. Tekstueel blijft het werk hangen bij de destructieve driften van lust, afkeer en (zelf-)vernietiging. Geheel conform de doelstelling en passend in donkere tijden.

Vernietigend en boosaardig, donker en smerig, dat klinkt allemaal niet uitnodigend. Gelukkig doet de muziek zelf dat wel. Overduidelijk in elkaar gesleuteld door ervaren krachten zijn de korte maar krachtige composities een lust voor het oor. Herinnerend aan de opkomstdagen van de uit de punk/hardcore-scene ontstane muziek is deze old school crusty death metal meets opzwepende black 'n' roll (Salax) een feest der herkenning voor de 'oudere' liefhebber. Al waren die bands van toen zeker niet zo technisch onderlegd en bruut als The Flesh anno 2018.

De achtergrond van de (overwegend sludge en (post)black metal) muzikanten zorgt daarbij voor die typische verrotte sfeer, apocalyptisch bijna, waarbij als tegenhanger vleugjes melodie proberen de aardedonkere muziek in te sluipen. Een steengoede combinatie wat mij betreft, een prachtige symbiose van elkaar aantrekkende en afstotende elementen. Een rotte grafstem (galmend, en met lekker vieze effecten), donderende ritmesectie en afwisselend bijtende en slepende riffs worden aan elkaar geregen door groovende (en soms zelfs stiekem pakkende) tempo's en trage, logge passages. Een sporadische gitaarsolo maakt het old school gevoel helemaal af (Black Rain, Thrones In The Sky).

Dweller is wat mij betreft een aangename kennismaking met een nieuwe Nederlandse band. The Flesh lift niet mee op bestaande hypes, pretendeert ook niet het wiel opnieuw uit te vinden, maar probeert het net even wat anders te doen. Deze zoektocht lijkt mij nog niet ten einde, dus ik ben wel benieuwd naar volgend werk.

Sven Post - guitars

Jelle Kunst - vocals

Jeroen Vrielink - bass, vocals

Tom Nickolson - drums