Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

The Grotesquery - The Lupine Anathema

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-04-2018

Tracklist

01. Under the Curse of the Full Moon
02. By Feral Ways
03. Wrath of the Garvulves (By the Eyes of Moonlight)
04. Advent of the Werewolves
05. The Faceless God
06. As Death Dies
07. The Beast of the Bayou (Night of the Rougarou)
08. Dark Cry of the Wolf
09. Ithaqua the Wind Walker
10. Bloodcurdling Tales

Ik weet het, ik val in herhaling, maar de Rogga Johansson-releases zijn gewoon bijna niet bij te houden. En hoewel veel bands, projecten en albums in de loop der jaren een zekere inwisselbaarheid zijn gaan vertonen, is het toch altijd een zekere kwaliteit, of in elk geval degelijkheid, die die releases kenmerken. Een nieuwe Johansson & Speckmann komt een dezer dagen ook voorbij, de nieuwe Ribspreader komt er aan, maar ik ga het hier even hebben over The Grotesquery.

Dit samenwerkingsverband tussen de genoemde Johansson en de al even vermaarde brulboei Kam Lee leverde eerder al fraaie, uiteraard ook door mijzelf besproken, albums op. Het befaamde duo wordt opnieuw ondersteund door de inmiddels al even 'notorious suspects' uit de Zweedse school die de ritmesectie bemannen: Johan Berglund en Brynjar Helgetun. Dat kan alleen maar een voorspelbaar album opleveren. O ja, de nieuwe heet The Lupine Anathema, en houdt zich bezig met weerwolven-thematiek.

De van-dik-hout-zaagt-men-planken death metal haalt de invloeden uit zowel de Florida- als de Zweedse school, en laat af en toe ook een vleugje Britse jaren '90 melo-doom horen. Dat betekent dus geen constant gebeuk, maar ruimte voor sferische, slepende passages, met veel gevoel voor sfeer en midtempo groove. Inherent aan de op Poe en Lovecraft-gerelateerde thematiek kennen een aantal nummers een nadrukkelijk verhalend karakter, met aandacht voor pakkende melodieën en sfeervolle verbindingsstukjes (Advent Of The Werewolves). Daarbij hoort ook een soort van donker-gotische insteek, die aansluit op de horrorgerichte thema's. Daarnaast is het wolvengehuil niet van de lucht.

Die donkere sfeer leent zich uitstekend voor de tragere en dreigende stukken te midden van het death metal riffgeweld. De tempowisselingen zijn uitgekiend; zwaar en melodieus gaan hand in hand, vergezeld van enerzijds pakkende stukjes, en anderzijds zware, dreigende passages (Dark Cry Of The Wolf). Eigenlijk gewoon zoals je zou mogen verwachten van een gezelschap met zo veel ervaring als The Grotesquery.

Alle scepsis ten spijt levert Johansson met zijn partners in crime 'gewoon' weer een sterk album af. In het geval van The Grotesquery betekent dat zelfs een interessante variatie op het van hem zo bekende Zweedse buzzsaw gitaargeluid. Mede met dank aan de thematische insteek en de smerige vocalen van Kam Lee - zijn stem blijkt zich perfect te lenen voor het weerwolven-thema - gebeurt hier ook echt wel het een en ander. Dat geeft moed voor de resterende, aanstaande Johansson-releases.

Johan Berglund - bas

Brynjar Helgetun - drums

Barney Kamalani "Kam" Lee - zang

Roger "Rogga" Johansson - gitaar