Loading...

The King's Head - The King's Head

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-01-2021

Tracklist

01. Rise
02. The Far Beyond
03. The Fall
04. Anymore
05. Older
06. Miss Comprehension
07. Borderline
08. Should I Be Home
09. Mountainess
10. Waiting
11. The White Horse

We leven in het jaar 2018 als in Breda de band The King’s Head wordt opgericht. Vijf mannen, die op dat moment al twintig jaar lang de lokale en landelijke scene afstruinen in bands als Wake, Bleach, Hilton Dive, Revölvo en Cape Canaveral, slaan de handen ineen. Vanaf de eerste repetitie af aan is het duidelijk waar de band voor staat. Een felle, melodieuze, donkere, zware mix waarin alle elementen waaruit hun muzikale opvoeding bestond aan bod komt. Inmiddels is 2020 net voorbij. Na twee jaar is de band er klaar voor om naar buiten te treden. De zelfgetitelde debuutplaat is eind 2019 opgenomen en verscheen vorige maand.

De muziek is zo divers als de geschiedenis van rockmuziek zelf, en staat bol van invloeden uit klassieke en alternatieve rock, sludge, grunge en metal. De donkere, melodieuze samenzang neemt je terug naar het moment dat de grote alternatieve rock- en grunge-bands de maat sloegen aan het einde van het vorige millennium. Het zware werk dat is verweven met deze invloeden verraadt de diepe liefde voor metal die onder de bandleden gedeeld wordt. Drie gitaristen en drie zangers binnen één band, dat wekt op zijn minst mijn nieuwsgierigheid!

Ik wil zelf de muziek van The King's Head niet te veel in een hokje stoppen, maar na beluistering van de eerste paar nummers was mijn eerste gedachte toch vooral: grunge. Qua sfeer blijf ik daar ook grotendeels bij, want deze band weet die typische mistroostige, druilerige jaren '90 vibe perfect neer te zetten, te herleven als het ware. Daarin ligt wat mij betreft ook de grootste aantrekkingskracht van deze plaat. Maar qua muziek is The King's Head echt zo veel meer dan dat. Elke poging om de muziek van The King's Head te categoriseren doet de band tekort wat mij betreft. Al mag er bij wijze van voorbeeld of verduidelijking wel naar verwezen worden natuurlijk.

Want na de opzwepende opener Rise kan ik tijdens de samenzang van The Far Beyond toch echt niet anders dan aan Alice In Chains denken; en ja, dat is in dit geval een aanbeveling. Het nummer blijkt mede daardoor heerlijk te blijven hangen. Dat doet niet elk nummer op deze plaat; sommigen zijn daarvoor te "anders" (The Fall) en anderen simpelweg te heavy voor de niet aan zware en logge muziek gewende oortjes (Mountainess, afsluiter The White Horse - een persoonlijk favorietje). Sowieso lijken geen twee tracks op elkaar, en wordt er ook binnenin elke compositie ruim voldoende afwisseling geboden. The King's Head heeft - naast de al genoemde donkere atmosfeer - gelukkig ook dynamiek (luister maar eens naar Miss Comprehension of Should I Be Home) hoog in het vaandel staan!

Hoe dan ook ademt alles dat The King's Head doet, de houding van stevige, oorspronkelijke rockmuziek. Of het nou grunge, sludge (verwacht hier ook de nodige rauwe vocalen!) of klassiekere vormen betreft maakt niet uit, dit vijftal zet om het even welk subgenre geheel naar eigen hand. Met hints naar vooral de jaren '90 doet deze band 'gewoon' z'n eigen ding. En hoewel er dus absoluut raakvlakken zijn met het geluid van bekendere bands, smeden deze vijf ervaren muzikanten een en ander geheel naar eigen inzicht tot een herkenbare eigen aanpak. Kom daar nog maar eens om tegenwoordig! Ik vind dit echt een te gek en opvallend goed album; interessant en zeer verrassend!

Tim van Bokhoven - zang, gitaar

Pim van Zuilen - gitaar, toetsen, zang

Koen Koniuszek - gitaar

Jasper van der Hoeven - bas, zang

Chris Stadhouders - drums