Loading...

The Obsessed - Incarnate (Ultimate Record Store Day Edition)

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-01-2021

Tracklist

01. Yen Sleep
02. Concrete Cancer
03. Peckerwood Stomp
04. Inside Looking Out [Grand Funk Railroad cover]
05. Mental Kingdom
06. Sodden Jackal
07. Iron and Stone
08. Indestroy
09. Mourning
10. Spirit Caravan
11. Skybone
12. On the Hunt [Lynyrd Skynyrd cover]
13. No Blame
14. Neatz Brigade
15. Hiding Mask
16. Endless Circles [live]
17. Streetside
18. Climate of Despair
19. Decimation
20. Fears Machine
21. Field of Hours

The Obsessed was een van de vroegste door Black Sabbath beïnvloede doom metalbands van het Amerikaanse continent. De band is ontstaan in 1976 onder de naam Warhorse, maar in 1980 hadden ze hun naam veranderd in The Obsessed. De band had al een eerste pauze gehad (in 1986, toen bandopperhoofd Scott Weinrich toetrad tot Saint Vitus) voordat ze verschillende albums uitbrachten in de eerste helft van de jaren '90, om in 1995 weer uit elkaar te gaan.

In eerste instantie vond een hereniging plaats in 2012, aanvankelijk om te spelen op het Roadburn Festival. Daarna zouden nog meer (reünie)shows volgen. In 2016 werd een update van Scott "Wino" Weinrich op Facebook geplaatst waarin stond dat de huidige leden van Spirit Caravan (gevormd als Shine, door Scott Weinrich, na zijn vertrek uit The Obsessed, en later omgedoopt tot Spirit Caravan) de nieuwe line-up van The Obsessed zouden worden. De band zal nog steeds zowel Spirit Caravan als The Obsessed-materiaal spelen, maar zal uitsluitend als The Obsessed door het leven gaan.

De aanleiding tot deze geschiedenisles is de heruitgave van het obscure verzamelalbum Incarnate uit 1999, dat was samengesteld uit moeilijk te vinden EP's, demo's en outtakes, maar zelf inmiddels ook een lastig te vinden item is geworden. Deze volledig geremasterde(!) Ultimate Edition is uitgebracht op Record Store Day (24 oktober), wordt geleverd met zes bonustracks, vernieuwd artwork (met dank aan Maarten Donders) en uitgebreide liner notes van Wino waarin de verhalen achter elke track worden uitgelegd, waardoor deze release een soort natte droom is geworden voor geobsedeerde fanaten. De release telt nu in totaal 21 tracks, voorwaar een fraai overzicht!

Het overzicht gaat helemaal terug tot aan de eerste single van de band, met daarop de drie tracks Sodden Jackal, Iron And Stone en Indestroy; de enige release in de klassieke Wino - Dave Flood - Mark Laue line-up. Zeker de oorspronkelijke opnamekwaliteit is niet de beste, maar zowel de opknapbeurt als de deuntjes zelf maken dat meer dan goed. Ook erg gaaf 'uit de oude doos' vind ik de cover van de Grand Funk Railroad versie van Inside Looking Out; wat een heerlijk groovend nummer. Daarvoor hebben we ook al Concrete Cancer gehoord, een nummer dat indertijd verscheen op een van de inmiddels ook obscure Metal Massacre-verzamelaars.

Ook mag het nummer Spirit Caravan niet onvermeld blijven - als naamgever van de min of meer opvolger van The Obsessed. Ook hier weer vette grooves en die obscuur-occulte atmosfeer, extra benadrukt door de primitief aandoende insteek. Spirit Caravan verscheen oorspronkelijk op de Hellhound Records-compilatie uit 1991 What The Hell en later ook op Elusive Truth van Spirit Caravan uit 2001, als The Obsessed cover natuurlijk. Een andere cover die het goed doet is die van Lynyrd Skynyrd's On The Hunt, die ook die heerlijk duistere benadering meekrijgt, en daardoor echt niet meer herkenbaar is als het oorspronkelijke redneck-anthem.

Geëvolueerd van rauwe eigenwijze psychedelische rockband tot doom-instituut en -voorbeeld (vooral in Amerika) is The Obsessed toch vooral een cult-naam. Deze verzamelaar is een bewijs van de voortrekkersrol die Wino en de zijnen heeft vervuld, en die de verschillende muzikanten ook in latere bands en projecten nog heen laten horen. Als geschiedkundig document is deze Ultimate Edition van Incarnate een must-have voor doomfans die nog niet bekend zijn met deze roots van hun favoriete genre.

Scott "Wino" Weinrich - Gitaren, zang

Scott Reeder - Basgitaar

Guy Pinhas - Basgitaar

Greg Rogers - Drums

Mark Laue - Basgitaar

Dale Crover - Drums, zang

Ed Gulli - Drums