Loading...

The Picturebooks - The Major Minor Collective

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-09-2021

Tracklist

01. Here’s to Magic (Dennis Lyxzén [Refused])
02. Corrina Corrina (Neil Fallon [Clutch])
03. Catch Me If You Can (Chris Robertson [Black Stone Cherry])
04. Beach Seduction (Leah Wellbaum [Slothrust])
05. Holy Ghost (Jon Harvey [Monster Truck])
06. Too Soft To Live And Too Hard To Die (Elin Larsson [Blues Pills])
07. Rebel (Lzzy Hale [Halestorm])
08. Multidimensional Violence (Erlend Hjelvik [Hjelvik, Kvelertak])
09. Riders and Farmers (Laurent Lacrouts, Mathieu Jourdain [The Inspector Cluzo])
10. Blind Riders (Lisa Alley, Ian Graham [The Well])
11. Again and Again
12. Song 12

De basis voor The Picturebooks werd gelegd op het skatepark van Gütersloh, waar Fynn Grabke en Philipp Mirtschink ontdekten dat ze naast skaten ook een liefde delen voor motoren en rockmuziek. In 2009 richtten ze samen met bassist Tim Bohlmann The Picturebooks op. Wanneer bassist Tim de band verlaat gaan Fynn en Philipp als duo verder. Tegelijk verandert daarmee ook het geluid van de band. Hoewel al een wat ongepolijst 'indie' garage-geluid ten gehore werd gebracht, wordt nu nog meer ingezet op pure, rauwe blues, met slechts sporadisch een rock-tintje. Gedwongen om als tweetal een vol geluid neer te zetten worden de nodige effecten hun grootste vrienden. Desondanks wilde de vaak niet of nauwelijks versterkte muziek bij mij niet echt binnenvallen, zo bleek op The Hands of Time (2019).

Maar natuurlijk krijgt het duo de kans om zich te revancheren, dat moet dan gaan gebeuren met het nieuwe album The Major Minor Collective. Twaalf nieuwe tracks, waarvoor een hele reeks gasten zijn opgetrommeld om de vocalen te verzorgen. Dat zorgt in elk geval voor wat meer afwisseling, want de vocalisten van dienst zorgen - voor zover ik ze ken - voor een behoorlijk breed scala aan zangstemmen. Al valt het me in positieve zin wel op dat gekozen is voor wat steviger bands als Clutch, Black Stone Cherry, Monster Truck, Halestorm, Kvelertak. Afijn, kijk de tracklist maar even na voor de details.

Wat me verder wel tot de verbeelding spreekt is dat The Picturebooks in een fiks aantal tracks nu wel lekker heavy voor de dag komt. Nog altijd is de basis blues / rock, maar deze keer wel overwegend versterkt, vervormd, heavy, en daarnaast nog altijd behoorlijk catchy. Opvallend vind ik de vervorming van de zangstemmen van de vrouwelijke bijdragen, zoals die op bijvoorbeeld Beach Seduction (een nummer dat me minder bevalt) en Too Soft To Live And Too Hard To Die (deze rockt wel lekker weg!). De nummers die niet echt heavy / rock-georiënteerd zijn hebben nog altijd wel een soort van southern / blues / Americana-vibe. Daarmee is wel de samenhang van de tracks gewaarborgd; ondanks de diversiteit aan zangstemmen is de atmosfeer over het gehele album wel overeenkomstig.

Zonder ze nu allemaal afzonderlijk op te lepelen zijn het dan toch de tracks waar de zangers van genoemde heavy bands bij betrokken zijn, die me het best bevallen. Ik ben in eerste instantie een beetje teleurgesteld aan het begin van Rebel, met Lzzy Hale, vanwege de ingetogenheid van de muziek. Gaandeweg het nummer blijkt dat dan nog wel mee te vallen, en bovendien geeft het Lzzy de gelegenheid om met haar stem te excelleren.

Een paar nummers die een wat minder rockgerichte of meer ingetogen aanpak laten horen, bevallen met net wat minder. Met Again And Again en Song 12 dooft het album wat mij betreft dan ook een beetje te nietszeggend uit, dat vind ik dan wel jammer. Toch heeft The Picturebooks nu een betere indruk op mij achtergelaten vergeleken met de voorganger.

Fynn Claus Grabke - Vocals, Guitars

Philipp Mirtschink - Drums