Loading...

The Pretty Reckless - Death by Rock and Roll

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-02-2021

Tracklist

01. Death By Rock And Roll
02. Only Love Can Save Me Now
03. And So It Went
04. 25
05. My Bones
06. Got So High
07. Broomsticks
08. Witches Burn
09. Standing At The Wall
10. Turning Gold
11. Rock And Roll Heaven
12. Harley Darling

Bij de Amerikaanse rockband The Pretty Reckless draait misschien niet alles, maar wel heel veel om zangeres Taylor Momsen. Ik kende de dame in kwestie nog niet, maar zij blijkt al van kinds af aan een (bekende) actrice, vooral bekend van haar rol als Jenny Humphrey, het personage dat zij van 2007 tot 2012 speelde in de serie Gossip Girl. Zij acteert al vanaf haar zesde jaar, maar besloot naast haar acteercarrière dat het tijd was om het ook eens als zangeres te gaan proberen. En zo was daar vanaf 2009 (Taylor was toen nog maar 16!) haar band The Pretty Reckless. Naast een prima actrice, blijkt Taylor ook nog over een dijk van een stem te beschikken. En haar vermeend aangename looks zullen daarbij ook best een handje helpen.

Death by Rock and Roll is het vierde album van de band, maar pas mijn kennismaking. The Pretty Reckless tourde als voorprogramma van Soundgarden op het moment dat Chris Cornell zich in 2017 van het leven beroofde. Dit bleek de aanleiding voor een lange depressie inclusief overmatig drugsgebruik van Taylor, die goed bevriend bleek met Cornell. De gifbeker is dan helaas nog niet leeg, want elf maanden later komt de band's vriend en producer Kato om het leven bij een motorongeluk. Death by Rock and Roll zou dan ook zomaar als therapie aangemerkt kunnen worden, het is in elk geval een emotievol album.

Na het heerlijk opzwepende titelnummer lijkt Only Love Can Save Me Now al snel zo'n 'verwerkings'nummer. Met gitarist Kim Thayil (Soundgarden) en drummer Matt Cameron (Pearl Jam, Soundgarden) als gastmuzikanten is het niet zo verwonderlijk dat het nummer de sfeer van grunge, Chris Cornell en diens heengaan reflecteert. In And So It Went is gitarist Tom Morello (Rage Against The Machine) duidelijk hoorbaar van de partij met z'n herkenbare gitaargefriemel. Maar net zo opvallend zijn hier de inzet van een kinderkoor (dat het meezingen extra catchy maakt) en de intieme sfeer van een lullaby halverwege.

Na dit eerste opwindende trio tracks is het tijd voor een rustpuntje: 25; een stukje zelfreflectie? Het is in elk geval een erg donker stukje muziek. Ook Get So High en Standing At The Wall zijn opvallend intieme tracks vergeleken met de meer rockende en groovende (grungende?) hoofdmoot. En eerlijk gezegd zijn die 'kleine' liedjes ook niet mijn favoriete nummers van het album. Eigenlijk ben ik maar met het halve album echt blij, want ook (aan het einde van het album) de akoestische gitaarballade Rock And Roll Heaven kan me maar half bekoren, terwijl het afsluitende countrydeuntje hier enigszins uit de toon valt.

Na het al genoemde openingstrio zijn bijvoorbeeld het krachtig gezongen My Bones, Witches Burn en Turning Gold dan ook bescheiden krentjes in de radiovriendelijke poprock-pap. Evengoed hoor en erken ik de sterke vocale kwaliteiten van mevrouw Momsen, als ook de kracht van deze band in het neerpennen en uitvoeren van sterke pakkende semi-rocksongs. Ik snap helemaal dat dit het in Amerika het goed doet, dit is die typische radio- en stadionvriendelijke rock waar veel bands daar vandaan zoiets als een patent op lijken te hebben. Ik kan eerlijk gezegd niet echt inschatten hoe The Pretty Reckless hier ontvangen is / wordt. Afgaande op Death by Rock and Roll ben ik zelf gematigd enthousiast.

Taylor Momsen - vocals

Ben Philips - guitar

Jamie Perkins - drums

Mark Damon - bass