Loading...

The Ruins Of Beverast - Takitum Tootem!

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 09-03-2017

Tracklist

01. Takitum Tootem! (Wardance)
02. Set The Controls For The Heart Of The Sun

Met Takitum Tootem! meldt het eenmansfregat dat The Ruins Of Beverast is gedoopt, zich opnieuw aan het front. Het is een EP die een gedeeltelijke voorbode gaat zijn van dingen die op een nieuwe langspeler te horen gaan zijn.

Alexander von Meilenwald startte, na deel te hebben uitgemaakt van de Duitse black metalact Nagelfar zijn Ruins Of Beverast en verraste de metalwereld met het even eigenzinnige als angstaanjagende debuutalbum Unlock the Shrine. Opvolger Rain Upon the Impure was alweer iets conventioneler maar bevatte niettemin een ijzersterke mengelmoes van black en doom/death metal. Het gebeurde allemaal in een tijd dat een nieuwe generatie black metalbands de conventies uit de jaren '90 van zich afwierpen en het zwartgeblakerde genre nieuwe impulsen gaven met allerlei nieuwe invloeden.

Wanneer schrijver dezes terugblikt op de meest recente worp Blood Vaults moet hij voorzichtig concluderen dat ondanks de verzorgde release de oorspronkelijke spanning een beetje verdwenen was. In die zin is Takitum Tootem! hele andere koek geworden. Het titelnummer is een eigen compositie en is onmiskenbaar Ruins Of Beverast maar ademt desondanks een geheel nieuwe sfeer.

Allereerst is er de verschuiving van de donkere middeleeuwen als decor naar de 'Native Americans' ten tijde van de wrede ontdekkingsreizigers uit Europa die voor een andersoortige inkleuring zorgt. Dat is wennen maar deze invalshoek zit als gegoten.

De tweede impuls is de rituele, hypnotiserende benadering van de compositie. Een riff die drijft op voortdurend hetzelfde ritme dat maar verder los lijkt te barsten maakt de track ontzettend spannend. De subtitel Wardance deed me denken aan een gelijknamige track van Killing Joke dat al dan niet toevallig een zelfde soort non-opbouw kent. Het het eerste deel van een tweeluik waarvan het volgende stuk op het nieuwe album te verwachten valt.

Het slotstuk van de EP bestaat uit een interpretatie van de Pink Floyd-klassieker Set Controls For The Heart Of the Sun. Op zich doet Meilenwald erg zijn best om het als The Ruins Of Beverast te laten klinken en eigenlijk slaagt hij daar ook gewoon in. Maar het werkt als een anticlimax op het geheimzinnig spannende titelnummer. Laten we het omwille van de EP een bonus noemen. Want deze cover is uitermate aardig om eens gehoord te hebben. Takitum Tootem! moet na enige gewenning reikhalzend doen uitkijken naar de nieuw te verschijnen langspeler.