Loading...

The Spirit - Sounds From The Vortex

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-10-2018

Tracklist

01. Sounds from the Vortex
02. Cosmic Fear
03. The Clouds of Damnation
04. Cross the Bridge to Eternity
05. Illuminate the Night Sky
06. The Great Mortality
07. Fields of the Unknown

Nuclear Blast dat een album uit brengt van een nieuwe black metalband? Na beluistering van Sounds From The Vortex begrijp ik het al een stuk beter. De muziek van het (anonieme) Duitse kwartet lijkt namelijk behoorlijk op die van Dimmu Borgir in hun meest populaire periode; maar dan wel zonder de symfonische aspecten. De band in kwestie heet The Spirit, is sinds 2015 actief, en presenteert met Sounds From The Vortex het debuut. Overigens verscheen dit album al eens in oktober 2017 via Eternal Echoes, maar daar heeft vreemd genoeg geen haan naar gekraaid.

De melodieuze black metal glijdt namelijk verrassend lekker naar binnen. Hoewel er aardig wat blasts op het menu staan is het gros van de zeven nummers eenvoudig te behappen. Vooral de melodieuze leads doen de oren spitsen, daarnaast smaken ook de sfeervolle ingetogen passages mij behoorlijk goed. De riffs zijn niet al te origineel, maar laten zich ook lekker wegluisteren. De zang is lekker donker, ergens tussen krijs en grunt in (en doet zo af en toe inderdaad denken aan Shagrath). Ook de mogelijkheid tot een vette en sfeervolle gitaarsolo laat de band gelukkig niet liggen, luister maar eens naar The Clouds of Damnation.

Behalve dat ik het allemaal wat dertien in een dozijn vind klinken is er goed beschouwd niks mis met Sounds From The Vortex. Vooral de afwisseling tussen de snelste stukken en het middentempo vind ik een pre. De grootste aantrekkingskracht zit 'm voor mij in de lange instrumentale stukken binnen de nummers, die zorgen voor een aangename afwisseling in tempo en sfeer. Van voorspelbare grimmige, ijzige koude, tot voorzichtige warmte in de slepende stukken. Zonder tot opzienbarend grote hoogten te stijgen heeft The Spirit een alleszins onderhoudend album afgeleverd.

MS - Drums

AK - Guitars

MT - Vocals, Guitars

AT - Bass