Loading...

The Vintage Caravan - Voyage

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-01-2014

Tracklist

01. Craving
02. Let Me Be
03. Do You Remember
04. Expand Your Mind
05. M.A.R.S.W.A.T.T
06. Cocaine Sally
07. Winterland
08. Midnight Meditation
09. The Kings Voyage

Je kunt tegenwoordig haast geen recensie meer tikken zonder dat daar het woord retro, of iets van die strekking, in voor komt. Dat woord is echter tot in het uiterste van toepassing op de muziek van het IJslandse drietal The Vintage Caravan. Dit trio kwam in 2006 bij elkaar toen de 'mannen' zo'n twaalf jaar jong waren. In 2009 namen zij een eerste album op dat in 2011 verscheen. In 2012 brachten ze album nummer twee uit: Voyage. Inmiddels heeft Nuclear Blast zich over de jongens ontfermd, en over het album Voyage, dat nu (januari 2014) wereldwijd door het label uitgebracht zal worden.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de nog altijd jonge IJslanders storten zich vol overgave op de inhoud van de gemiddelde platenkast uit de vroege jaren '70. Zo horen we het geluid uit die tijd van bands als Cream, Black Sabbath, Led Zeppelin en Blue Oyster Cult, met vleugjes Deep Purple en Uriah Heep, en daarnaast ook nog Pink Floyd en Hawkwind. Onvervalste bluesy, enorm groovende hardrock met invloeden van spacerock en psychedelica. Een feest van herkenning voor de oudere hardrockers onder ons. Het is zeker niet zo dat The Vintage Caravan simpelweg kopieert of plagieert, maar het geluid is gewoon zo authentiek dat dit album gerust uit die roemruchte, woelige en wollige jaren zou kunnen stammen.

Voyage gaat lekker van start met het duo Craving en Let Me Be, goede keuzes om het album op te laten starten. Herkenbare riffs, aanstekelijke melodieën en pakkende refreinen; eigenlijk doet deze muziek me in eerste instantie nog het meest denken aan The Black Crowes, maar goed, dat is op zich natuurlijk ook al een retro band pur sang. Dat geldt helemaal voor het relaxte deuntje Do You Remember. In de solo's gaat het verder heerlijk loos; wat een ongelooflijk groovende muziek!

Ondanks de aanwezigheid van catchy ronkende tracks als de genoemde openers, het korte en bondige Cocaine Sally, M.A.R.S.W.A.T.T en het heerlijk stampende Midnight Meditation (hallo Black Sabbath) beleef ik toch het meest plezier aan de wat meer weirde, langere tracks en passages met de psychedelische en spacerock invloeden. Op Expand Your Mind (check die video!!!) steken de mannen hun eigen voorkeuren hiervoor niet onder (padde)stoelen of (mist)banken. Dit is denk ik wel HET nummer dat deze band het best typeert; wanneer je dit kunt waarderen ben je gegarandeerd om.

Dan zijn er ook nog het heerlijk slepende Winterland, wederom erg laidback en met erg fraai, zweverig gitaarwerk en dromerige vocalen, en de lange afsluiter The Kings Voyage met zeer aanwezige spacerock invloeden. Zowel Hawkwind als Led Zeppelin zijn in die laatste wel heel dichtbij. Dit nummer is misschien wel het meest compleet, in die zin dat het een samenvatting is van alle invloeden die in deze muziek voorkomen. De heerlijk gruizige oldschool productie maakt het plaatje helemaal af. Voyage is met dit alles een interessante trip geworden. Ik ga hier verder geen woorden meer aan vuil maken; ga dit gewoon luisteren! Doen! Echt!

Óskar Logi Ágústsson - Guitar, vocals

Guðjón Reynisson - Drums

Alexander Örn Númason - Bass