Loading...

Theudho - Voorbij de Nevelen des Tijds

Gepost in Reviews door Edwynn op 05-01-2023

Tracklist

01. Getooid met de krans des doods
02. Ruiters van het Rijnland
03. De zwaardgod
04. Sicamber
05. Schimmen onder een maanloze hemel
06. Tomben van eeuwig ijs
07. Hoog in de dode woudreus
08. Geheiligd door voortekenen
09. Met vuur en staal
10. Noodlot [bonus]

Het Belgische Theudho laat voor haar zesde album Voorbij De Nevelen Des Tijds de pagan-invloeden wat los en hamert de luisteraar met een krachtige vorm van zwartgeblakerd metaal terug naar een tijd ver voor de bakermat van onze beschavingen. De epische inborst is ondanks het terugschroeven van de kalme tokkels en andere additieven fier overeind gebleven.

Veel van deze nieuwe bloemlezing speelt zich af in een heldhaftig marstempo maar evengoed is er veel ruimte voor de nodige afwisseling. De rifferij verschuift soms van het traditionele black metal-gereutel naar wat meer woest ploegende death metal-zaken. De krachtige productie etaleert op zulke momenten de zwaarte van het album nog eens extra. De voorzichtig ondersteunende toetsen dansen als plagerige woudgeesten om de strijdlustige fundamenten van Theudho heen.

Over het algemeen is het allemaal vrij eenvoudig van opzet, maar desondanks is Theudho zeer effectief als het gaat om het neerzetten van een denkbeeldig decor van dichtbeboste wouden alwaar zelfs de onverbiddelijke zomerzon ongekende moeite heeft om haar stralen de door mos en andere hardnekkige vegetatie overwoekerde bodem te laten bereiken. Wie goed kijkt, vindt het pad dat ons leidt naar een ver verleden waar men slechts van dag tot dag leefde. Ons eigen gejaagde en vol-geplande leventjes is een kleine vijftig minuten lang heel ver weg.

Wat kan de meest simpel opgezette muziek toch een hoop teweeg brengen!

Jurgen S. - alles