Loading...

Thronehammer - Incantation Rites

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-03-2021

Tracklist

1. Incantation Rites
2. Thy Blood
3. Eternal Thralldom
4. A Fading King
5. Beneath Black Cloudmasses
6. Devouring Kingdoms
7. Of Mountaintops and Glacial Tombs

De Duits-Britse alliantie Thronehammer bracht - in mijn beleving dan toch - met Usurper Of The Oaken Throne hét album van 2019 uit. Ik meen in mijn 52-jarige leven al heel veel muziek gehoord te hebben, maar dit album blies me werkelijk omver, en overtrof heel veel van wat ik in de loop der jaren aan epische doom metal heb gehoord. Direct vanaf - of juist vanwege - de albumopener Behind The Wall Of Frost was ik verkocht; deze epische track, en vervolgens het hele album, laat ik nog met gelukzalig genot en regelmaat aan me voorbij trekken. Ook live bleken de band en hun muziek me te raken.

Een kleine twee jaar later heeft Thronehammer de opvolger paraat, waar ik wel naar uitkeek (al was ik de voorganger dus nog lang niet beu). Ik was vooral benieuwd of de band zichzelf kan overtreffen, of minimaal kan evenaren, want met het debuutalbum lag de lat wel erg hoog. Gelukkig valt Incantation Rites in geen enkel opzicht tegen, eigenlijk gaat het album 'gewoon' verder waar de voorganger ophield. Of nee, meer precies gesteld: de band heeft naar mijn idee niet eens geprobeerd om het debuut te overtreffen, maar (met succes!) hun best gedaan om het in deze omstandigheden zo best mogelijke album te maken.

Opnieuw wordt vol ingezet op epiek in optima forma. Nummers van tegen het kwartier zijn de normaalste zaak van de wereld; de zeven tracks op het nieuwe album bij elkaar opgeteld halen dan ook - ook opnieuw - de 75 minuten. Zware riffs, afwisselend drumwerk en de superbe vocale voordracht van frontdame Kat vormen zoals verwacht een verrukkelijke combinatie. Atmosferische elementen zorgen voor de finishing touch, en maken het plaatje echt helemaal af.

Ik heb het idee dat elk van de deelnemende muzikanten meer zeker van z'n zaak is dan voorheen. Vooral de vocalist van dienst laat een uitgebreider arsenaal horen dan ik op het debuut gehoord heb, zij durft echt meer aan. Meer dan voorheen weet Kat met haar vocale voordracht haar stempel te drukken op Incantation Rites. Afwisselend brult, gromt en schreeuwt ze haar teksten door de microfoon, waardoor als vanzelf meer afwisseling binnen de verschillende nummers ontstaat.

Sowieso lijken de composities zelf me ook net wat gevarieerder dan op het eerste album; laat dat dan maar de winst zijn. Want op de uitvoering kan ik geen enkel minpunt bedenken. Thronehammer zoekt geen nieuwe wegen, maar verdiept zich in datgene waar ze goed in zijn, en breidt dat uit. Een pluspuntje is daarbij wel dat een vleugje melodie is toegevoegd, dat aspect leek me voorheen overbodig vanwege het overrompelende karakter, maar is hier wel van extra waarde. Ook de (psychedelische) kracht van de herhaling wordt hier trefzeker neergezet.

Grappig genoeg klinkt Thronehammer misschien nog wel het meest episch in het kortste nummer van de plaat, Eternal Thralldom ('slechts' vijf minuten) waarin de band z'n best doet om een sfeer a la Bathory neer te zetten. Dit gaat het live goed doen verwacht ik. Maar natuurlijk wordt de grootste doom-bombast tot het laatst bewaard met de lange afsluiter Of Mountaintops And Glacial Tombs. Alleen die titel staat al garant voor episch voorspel; uiteraard stelt Thronehammer hier geen seconde teleur. Sterke zang (af en toe zelfs tweestemmig, wat een verrassing!), heerlijk gitaarwerk, een al even heerlijke spanningsboog, subtiele laagjes; zo hoor ik mijn duistere muziek graag! Ook Incantation Rites verwacht ik op een zeer hoge positie in mijn jaarlijst!

Torsten Trautwein "Stuart West" - guitars, synths

Tim Schmidt - guitars

Kat "Shevil" Gillham - vocals

Markus - drums

Uwe Void - bass