Loading...

Thurisaz - The Pulse of Mourning

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-06-2015

Tracklist

01. Longing...
02. ...For A Change
03. Patterns Of Life
04. Rays Of Light
05. Tangram
06. One Final Step
07. Enslaved Dreams
08. In All Remembrance
09. Stargaze

De wortels van het Belgische Thurisaz liggen al bijna twintig jaar terug, toen de band nog als Modilium door het leven ging. Behalve de positie van bassist is deze band dan ook al sinds 1997 in deze samenstelling bij elkaar. Sinds 2004 - de bandnaam is veranderd naar Thurisaz in het jaar 2000 - verschenen keurig om de paar jaar de albums, en was de band vooral een graag geziene gast op de Belgische podia. Inmiddels zijn we aanbeland in 2015, en is studio-album nummer vier een feit: The Pulse Of Mourning.

De grote kracht van Thurisaz op dit album zit 'm in de muzikale veelzijdigheid. Die muziek wordt over het algemeen omschreven als een mix van atmosferische black en melodieuze death/doom metal. En hoewel dat op zich al een aardig gebied bestrijkt durf ik gerust te stellen dat de muziek van Thurisaz nog wel meer dan dat omvat. Op deze gemene deler is niks af te dingen, maar daarmee zijn bijvoorbeeld de ingetogen akoestische, bijna klassieke stukken nog niet benoemd, net zo min als de spaarzame blastpassage die voorbijkomt. En daar past nog heel veel tussen in.

Het openingsduo Longing ... For A Change hoort overduidelijk bij elkaar en had net zo goed een nummer kunnen zijn. En is eigenlijk op z'n beurt weer een soort introductie voor Patterns Of Life, waarmee we meteen een van de prijsnummers van het album te pakken hebben. Het is namelijk een perfect voorbeeld van de genoemde muzikale veelzijdigheid. Uptempo passages gaan hand in hand met dromerige zang- en gitaarpartijen; opzwepend en bezwerend zijn twee elementen die vakkundig verenigd worden. Dit wordt mede getekend door de afwisselende vocalen: de ene keer zweverig clean, maar net zo makkelijk horen we een stoere screamende grunt. De speelse toetsenstukjes maken dit nummer helemaal af.

Bovenal heeft de muziek een min of meer overheersende epische of doomy boventoon, waarmee je Thurisaz in de doom/death-hoek zou kunnen duwen. Afgaand op een nummer als Rays Of Light zou dat zonder meer een terechte karakterisering zijn. De melancholieke sfeer die hier wordt neergezet is wat mij betreft een lust voor oren en geest, zo meeslepend is deze muziek. Ook One Final Step is zo'n uitermate sfeervol nummer, waardoor inmiddels de conclusie gerechtvaardigd is dat de langere sfeervolle tracks het geluid van Thurisaz wel zo'n beetje definiëren. Daartussen worden we dan getrakteerd op sferische non-metal intermezzo's; die daarmee evengoed belangrijk zijn voor de beoogde sfeerzetting.

Het door lieflijke piano en strijkers gedomineerde Tangram is daar het perfecte voorbeeld van, want onmisbaar als verbinding en eventueel een adempauze. Het akoestische gitaarstukje van Enslaved Dreams doet daarna hetzelfde, alvorens los te barsten in het gothic aandoende begin van In All Remembrance. Wederom zo'n mooi nummer dat zich kan meten met gelijkgestemde bands elders uit Europa. Want laten we een ding niet vergeten: hoe fraai deze muziek ook is, Thurisaz is hierin niet uniek. Ik noem even Swallow The Sun, Novembers Doom, Saturnus, Insomnium en Soen als referenties. Desalniettemin staat Thurisaz op zichzelf, en heeft wat mij betreft met The Pulse of Mourning een zeer fraaie plaat afgeleverd!

Pepijn de Raymaecker - drums, zang

Peter Theuwen - gitaar, zang

Mattias Theuwen - gitaar, zang

Kobe Cannière - toetsen, zang

Nick Meganck - bas