Loading...

Tombstones - Vargariis

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-01-2016

Tracklist

01. Barren Fields
02. And When The Heathen Strive, Vargariis Rise
03. Oceans Of Consciousness
04. The Dark High
05. Underneath The Earth
06. Pyre Of The Cloth

Het Noorse Tombstones is met Vargariis toe aan album nummer vijf. Mijn bespreking van album nummer vier Red Skies and Dead Eyes (2013) was zowat een herhalingsoefening ten opzichte van de voorganger Year Of The Burial (2012). Eigenlijk net zoals de muziek op beide albums dat ook was. Zou dat op deze nieuweling ook weer van toepassing zijn?

Een eerste oppervlakkige blik doet vermoeden dat veel, maar niet alles, hetzelfde is gebleven. De drummer is vervangen, maar dit lijkt voor het totaalgeluid geen schokkend verschil te maken. Verder blijft de band trouw aan zes tracks op het album, waarbij het me overigens wel opvalt dat de gemiddelde speelduur per nummer steeds langer wordt: het 'kortste' duurt hier al bijna negen minuten!

Puur qua muziek is, zoals verwacht, alles bij het oude gebleven. De muziek van Tombstones is loodzwaar, bevat een onverwachte dosis groove, en verveelt me nog altijd geen seconde. Het geluid is gruizig, bevat de nodige fuzz, en bij vlagen ook feedback en andere bekende foefjes. De hoofdmoot bestaat natuurlijk uit een opeenstapeling van stroperige riffs, die zo log en evil zijn, dat een soort van black sludge ontstaat. Een belangrijke rol is weggelegd voor het warme basgeluid, dat hoofdzakelijk zorgt voor het groovende element.

Donker, gevaarlijk, somber, moddervet, een muur van geluid. Gelukkig wel met een spaarzame uptempo oprisping (Barren Fields, Oceans Of Consciousness) om de boel net op tijd wat op te schudden. Of juist een psychedelisch rustpuntje (The Dark High) om de gemoederen even te laten bedaren. Inderdaad, Vargariis blijkt een herhalingsoefening. Maar wel weer een hele fraaie!

Bjørn-Viggo Godtland - Guitars, Vocals

Ole Christian Helstad - Bass, Vocals

Markus Støle - Drums