Loading...

Tomorrow's Eve - Mirror Of Creation III - Project Ikaros

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 31-07-2018

Tracklist

01. Welcome To The Show
02. Morpheus
03. Bread And Circuses
04. The System
05. Imago
06. Law And Order
07. Dream Within A Dream
08. Terminal
09. Inner Sanctum
10. Somnium Ex Machina
11. Gods Among Each Other

Het Duitse prog-metal-project Tomorrow's Eve is al sinds begin jaren '90 actief (toen nog onder andere namen) en liet met name met de albums The Mirror Of Creation (2003) en The Mirror Of Creation II - Genesis (2006) horen wat het in huis had - nadat in 1999 al debuutalbum The Unexpected World onder de nieuwe bandnaam was verschenen. In 2007 liet de band nog van zich horen met de EP The Tower en in 2008 met Tales From Serpentina. Daarna: in elk geval geen platen meer.

Maar in 2018 verschijnt de band weer terug aan het progressieve metal-firmament met een nieuw album: Mirror Of Creation III - Project Ikaros. Logischerwijs is dit een opvolger van de prima ontvangen albums uit 2002 en 2006, maar eerlijk gezegd ken ik die niet; ik had namelijk voor deze promo nog nooit van Tomorrow's Eve gehoord. Toch wil ik deze kennismaking niet geruisloos voorbij laten gaan. Tomorrow's Eve speelt namelijk dat type prog waar ik prima naar kan luisteren. Al is het alleen maar vanwege de deelnemende muzikanten:

De basis van de band wordt al jarenlang gevormd door toetsenist Oliver Schwickert en gitarist Rainer Grund, sinds 2004 aangevuld met zanger Martin LeMar (bekend van Mekong Delta, die ken ik dan weer wel) en een wisselende ritmesectie. Op dit album bestaat die laatste uit bassist Mike LePond (Symphony X, Them, Ross The Boss) en drummer John Macaluso (Yngwie Malmsteen, TNT, HolyHell), naast genoemde bands nog bekend van zo veel meer.

Het kan dan ook niet anders dan dat dit interessante muziek moet opleveren. De muzikanten weten zowel power als toegankelijkheid uitstekend te koppelen aan een milde vorm van instrumentale krachtpatserij. Gelukkig is Tomorrow's Eve er de band niet naar om slechts hun muzikale kunnen te etaleren, maar ligt de nadruk op de prima en overzichtelijk in elkaar gesleutelde composities. Waarbij een degelijke spanningsopbouw er voor zorgt dat elk nummer afzonderlijk zich lekker laat beluisteren; geholpen door de zeer aangename zangstem van Martin LeMar. Wat mij betreft echt een meerwaarde, zo'n krachtige zanger met een lenige stem.

Nummers als Morpheus en Bread And Circuses laten in het begin goed horen waar deze band allemaal toe in staat is. Verder op het album zijn het stevige tracks als Terminal en Inner Sanctum die mijn aandacht trekken. Het geweld van gitaar en vooral keyboards valt uiteraard het meest op, maar blijft volledig in dienst van de composities. Met het poëtisch getitelde en van rijke toetsenlagen voorziene Dream Within A Dream laat Tomorrow's Eve zich van een meer toegankelijke kant horen; ook dit past de band prima, het ligt ook voor de hand dat deze track is uitverkoren tot single en video. Liefhebbers van klassieke prog-metal gaan dit derde en laatste deel van het drieluik zeker interessant vinden.

Rainer Grund - Guitars

Oliver Schwickert - Keyboards

Martin LeMar - Vocals

Mike LePond - Bass

John Macaluso - Drums