Loading...

Torchure - The Demos

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-05-2019

Tracklist

01. The Abyss of Fear
02. Apathetic
03. Genocidal Confessions
04. Depressions
05. Traces
06. Beyond The Abyss
07. No Rest In Peace
08. Apathetic
09. Depressions
10. Abysmal Malevolence
11. Doomed to Live On
12. Traces
13. Innocent Condemned
14. Return of the Dead
15. Way of Fate
16. Streetwise
17. The Redeemer

De Duitse death metalband Torchure is al in 1985 opgericht. Na een drietal demotapes brachten ze twee albums uit op het Duitse metal label 1MF Records. In 1992 brachten ze Beyond The Veil uit, dat beschouwd wordt als een van de sterkste Duitse death metal-albums uit de oude tijd. Daarna werd een jaar later snel The Essence uitgebracht. Dat was des te opvallend omdat in 1992 de gebroeders Reissdorf bij een auto-ongeluk om waren gekomen. Dit zou uiteindelijk wel het einde van de band betekenen.

Op de CD met de overzichtelijke titel The Demos vinden we al hun vroege opnames voorafgaand aan het debuutalbum. Deze releases bevatten de demo's Traces (1991), Hellraiser (1990) en Signs of Permonition (1988). Ook is er een dubbel-CD-versie beschikbaar, waarop zes tracks van de Live in Essen Zeche opnames uit 1992 te horen zijn. Opvallend is de behoorlijk goede bootleg-kwaliteit, wat echt opmerkelijk is gezien hoe oud deze opnames al zijn.

Het 32 pagina's tellende boekje bevat een uitgebreid interview met de bandleden van de debuutdemo en bevat veel zeldzame oude foto's, flyers en posters. Alle tracks zijn zorgvuldig geremasterd. Het ontwerp van het begeleidende boekje is van de hand van ACW (Pestilence, Chemical Breath, Phlebotomized).

Zoals zo veel bands die in die tijd zijn opgericht, laat Torchure in de basis veel thrash metal horen; in die eerste periode was immers nog geen sprake van death metal. We zijn dat later zo gaan noemen naar aanleiding van bands die hun thrash zijn gaan uitbouwen naar grover en zwaarder geschut. Het snelle tempo was niet langer doorslaggevend, belangrijker werd de duistere sfeer; zo liet ook Torchure zich regelmatig beïnvloeden door death, met soms zelfs een vleugje doom metal. Zo zijn er tracks te horen die beïnvloed zijn door de vroege doomdeath-beweging zoals Cathedral of Anathema, met gesproken teksten, verfijnde keyboard-lijntjes trage doomy gitaren.

Zeker de derde demo Traces laat goed horen wat Torchure allemaal in huis had. Gaandeweg zijn de thrash-invloeden steeds minder te horen, en legt de band zich meer en meer toe op donkere, tragere death metal. Een nummer als Depressions laat dat bijvoorbeeld heel goed horen. Ik zou ook zeker aanraden om (de re-release van) Beyond The Veil eens te gaan opzoeken; dat is echt een aanrader.

Thorsten Reissdorf - Bass

Nicole Danneberg - Drums

Dirk "Ossi" Ostrich - Guitars

Andreas Reissdorf - Guitars

Carsten Schulz - Vocals

Stefan Pickbrenner - Drums

Martin Matzak - Vocals

Tomas - Guitars