Loading...

Towards Atlantis Lights - Dust of Aeons

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-04-2018

Tracklist

01. The Bunker Of Life
02. Babylon's Hanging Gardens
03. Alexandria's Library
04. Greeting Mausolus' Tomb

Towards Atlantis Lights is een nieuwe naam aan het internationale doom-firmament. Dit betekent echter niet dat er dan ook 'nieuwe' muzikanten aan het werk zijn. De band is oorspronkelijk opgericht door de Italiaanse gitarist Ivan Zara (Void Of Silence) als eenmansproject. Vorig jaar kreeg de band z'n huidige naam en bezetting. Naast Zara is ook bassist Riccardo Veronese (Aphonic Threnody) geen groentje, maar vooral toetsenist en zanger Kostas Panahiotou (Clouds, Landskap, Pantheist, Aphonic Threnody, Crippled Black Phoenix, Wijlen Wij) heeft zijn sporen in de zware muziekscene al ruimschoots verdiend. Alleen van drummer Ivano Olivieri weet ik verder niks.

Hoewel funeral doom niet per se mijn ding is, heb ik toch zeer genoten van Dust of Aeons. Openen met een nummer van een half uur is ook best gewaagd natuurlijk, en geeft het album een wat vreemde opbouw, aangezien de navolgende tracks respectievelijk zo'n zes, zestien-en-een-halve en ruim vier minuten duren. Het geeft wel een beetje het gevoel dat alles dat na het majestueuze The Bunker Of Life nog komt, een beetje bijzaak is.

The Bunker Of Life heeft echter alles in zich dat spannende muziek nodig heeft. Een goede spanningsopbouw, veel passie, maar vooral veel melancholieke gevoelens als weemoed, eenzaamheid, verdriet, verlangen en verlies. Dat betekent niet automatisch dat de muziek constant heel treurig klinkt, ik vind het bovenal heel erg mooi. Het zijn vooral de slepende gitaarleads, de ijle tonen uit de keyboards en de zwartgallige lage grunts, afgewisseld met cleane zanglijnen, die die typische desolate doom-sfeer oproepen.

Zoals zo veel doombands biedt Towards Atlantis Lights dan ook helemaal niks nieuws. Nou ja, behalve dit erg fraaie album dan.

Ivan Zara - Gitaar

Kostas Panahiotou - Zang, toetsen

Riccardo Veronese - Bas

Ivano Olivieri - Drums