Loading...

Toxik - Wasteland

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-08-2019

Tracklist

01. Heart Attack
02. Haunted Earth
03. False Prophets
04. Wasteland
05. Skippy Windshield
06. Straight Razor
07. Finer Points Of Tragedy
08. Lost World

Toxik werd in 1985 opgericht door gitarist Josh Christian en bassist Lee Ervin onder de naam Tokyo. De band veranderde nog later dat jaar de naam in Toxik; ook in de bezetting waren in het prille begin al snel wat wisselingen. Hun demo Wasteland uit 1986 werd zeer goed ontvangen in de metal scene. Handelsmerk waren de snelle en technische gitaarpartijen van Josh en de hoge zang van Sanders.

In 1987 tekende Toxik bij Roadrunner Records voor hun debuutalbum World Circus. De release van het album zag een van de eerste introducties in het genre progressieve thrash metal. Het debuut werd op 1987 in College Music Journal opgenomen als "beste nieuwe metalalbum van het jaar" 1987. In 1989 verscheen de opvolger Think This, die al wat meer wisselende reacties opleverde. Hoewel redelijk verschillend qua aanpak vind ik beide albums op hun eigen manier interessant.

Toxik besloot in 1992 te stoppen, maar is sindsdien twee keer (2007 en 2013) opnieuw begonnen. In 2017 verschijnt in de vorm van EP Breaking Class zelfs nieuw plaatwerk. En ze spelen nog steeds op festivals over de hele wereld, waaronder bijvoorbeeld Dynamo Metalfest 2017 in Nederland, 29 jaar na het "legendarische" optreden op Dynamo Open Air 1988. Die laatste verscheen in 2007 alsnog op CD en DVD, onder meer tot groot genoegen van mijzelf.

Net als die live-opname is de re-release van die allereerste demo Wasteland een sprong in de tijdmachine. Net als later op het album World Circus (en de optredens) begint de band met het flitsende Heart Attack; indertijd toen ik dat nummer voor het eerst hoorde, had Toxik me direct binnen. Wat is en blijft dat toch een megavette thrash-klassieker! Ik vind het wel grappig om te horen hoe onbeholpen deze track op de demo nog klonk.

De heruitgave van de demo wordt geleverd met drie zeldzame bonusnummers, en uiteraard ook uitgebreide aantekeningen, zeldzame foto's en nieuwe artwork. Nieuwe zieltjes zal de band er vermoedelijk niet veel meer mee winnen. Hoewel ik er zelf wel van houd is vooral die typische ijle zang een tijdverschijnsel gebleken, en wordt in deze tijd echt niet meer gewaardeerd. De technische thrash zelf heeft de tand des tijds wel doorstaan wat mij betreft. Later dit jaar komt de band ook weer naar Europa in het kader van de viering van het dertigjarige jubileum van Think This, daarbij wordt ook Nederland niet overgeslagen!

Tad Leger - Drums

Josh Christian - Guitars

Mike Sanders - Vocals

Brian Bonini - Bass