Loading...

Trauma - As The World Dies

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-03-2019

Tracklist

01. The Rage
02. From Here To Hell
03. As The World Dies
04. Gun To Your Head
05. Last Rites
06. Run For Cover
07. Asylum
08. Entropy
09. Cool Aid
10. Savage

Trauma wordt door velen zeer gewaardeerd als een belangrijke evolutionaire entiteit op het snijvlak van traditionele heavy metal, de New Wave Of British Heavy Metal en de meer melodisch ingestelde klassieke rock-beïnvloedde bands op de Sunset Strip. De band was oorspronkelijk actief in de jaren 1981-1985, en verantwoordelijk voor het veelgevraagde album Scratch and Scream uit 1984, met semi-klassiekers als The Day All Hell Broke Loose en Lay Low.

Drie decennia verstreken voordat de band in 2013 opnieuw werd opgericht ter ondersteuning van een geremasterde editie van hun debuut bij Shrapnel. Vervolgens verscheen in 2015 ook een splinternieuw album: Rapture And Wrath. Maar bovenal zal Trauma bekend zijn als de band waarin ene Cliff Burton de bassnaren beroerde voor hij toetrad tot Metallica. Al was hij al weer weg bij de band toen deze het debuutalbum uitbracht.

Vandaag de dag bestaat de band uit oprichter en zanger Donny Hillier, en mede-oudgediende drummer Kris Gustofson. Gitarist Joe Fraulob is een voormalig lid van multiplatinum-hardrockers Danzig. Steve Robello speelde gitaar in Dublin Death Patrol, de supergroep van de Bay Area, gevormd door de zangers van Exodus en Testament. Bassist Greg Christian was een van de oprichters en integraal onderdeel van Testament. We zouden Trauma anno nu bijna een supergroep kunnen noemen.

Met eerbied voor het verleden maar met een blik op de toekomst, heeft Trauma eerder deze maand hun lang- of onverwachte derde album As The World Dies uitgebracht. Trouw aan het kenmerkende geluid dat er eerder was, maar met een redelijk moderne sprong voorwaarts. Het potentieel voor heavy metal-grootsheid inherent aan de gerevitaliseerde line-up van veteranen is op voorhand natuurlijk veelbelovend; vastbesloten om hun ​​stempel te drukken op de hedendaagse metalwereld met dit splinternieuwe album.

Met één been in de traditionele US metal, en het andere in de klassieke thrash kun je deze muziek echter nauwelijks eigentijds noemen. De ijselijk hoge zang doet nog een extra authentieke duit in het zakje. Het enige eigentijdse aan dit album is de productie. Wat ik vooral opvallend vind is dat de band een stuk heavier en sneller klinkt dan vroeger, al zal dat voornamelijk te danken zijn aan de thrash-achtergrond van de deelnemende muzikanten. Dat haalt voor mijn gevoel wel de oubolligheid er een beetje vanaf. Ik heb voor de gelegenheid ook Rapture And Wrath eens beluisterd, eerlijk gezegd vind ik deze nieuweling ook echt wel beter, Trauma lijkt wat verder in z'n huidige ontwikkeling. De voorganger leunde nog nadrukkelijker op voorbije tijden.

Ik denk dat zeker old school liefhebbers graag naar As The World Dies zullen luisteren, nieuwe zieltjes zullen nauwelijks gewonnen worden verwacht ik. Daarvoor is de metal echt op te klassieke leest geschoeid. Evengoed heb ik alle waardering voor deze volhouders, en gun ik Trauma absoluut hun bestaansrecht in de tegenwoordige tijd. Want wie weet wat er nog meer in het vat zit.

Donny Hillier - vocals

Joe Fraulob - guitars

Kris Gustofson - drums

Greg Christian - bass

Steve Robello - guitars