Loading...

Trhä - Vat Gëlénva​!​!​!

Gepost in Reviews door Edwynn op 09-01-2023

Tracklist

01. Ljúshtaeshrhendlhë Jecan Glézma
02. Grã Sôhhlen Bem Rhôn Trhãthàs
03. Ödënthändelä Vòn la Gönmëtwa
04. Sëtrharhanlha
05. Jadështahhdlha Nudahhhana Dëvét

Voor mij is Trhä een nieuwe ontdekking en dan nog een zeldzaamheidje, die me in no time door de gehele discografie liet worstelen. Dat gevoel heb ik al heel lang niet meer gehad. Deze gast heeft in korte tijd een bult releases uitgekotst waar je stil van wordt. De man achter Trhä doet ook nog dingen in tal van andere projecten daarnaast.

Trhä is een zelfgeschapen fantasiewereldje compleet met een fantasietaal. Geen idee wat er met de ingewikkeld gespelde Fins-achtige titels bedoeld moet worden. Het is ook niet zo relevant verder. Vat Gëlénva​!​!​! vind ik dan uit de hele bubs nog de minste van het stel.

De combinatie black metal met synth-gedreven intermezzo's biedt een keur aan diverse invalshoeken die soms van dark-wave naar dance schieten. Waar de man sterk in is, is het bedenken van grootse melodieën. Prachtige mineurreeksen die zijn verweven met het spartaanse metal-geluid, en dat heeft beslist zijn uitwerking als je door de brij aan herrie heen wilt luisteren.

Zoals hierboven vermeld, ligt de nadruk op deze plaat wel op razend zwartmetaal dat nogal chaotisch klinkt. En daarmee is het plaatje ook net wat gewoner dan andere releases. Zelf zou ik gaan voor Nvenlanëg uit 2020, en het recent verschenen Endlhëdëhaj Qáshmëna Ëlh Vim Innivte. Dat zijn magische parels die je onmiddellijk meevoeren naar onbekende oorden. Wordt mogelijk vervolgd ....

Damián Antón Ojeda "Thét Älëf" - all instruments and vocals