Loading...

Tronos - Celestial Mechanics

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-07-2019

Tracklist

01. Walking Among The Dead Things
02. Judas Cradle
03. The Ancient Deceit
04. The Past Will Wither And Die
05. A Treaty With Reality
06. Voyeurs Of Nature's Tragedy
07. Birth Womb
08. Premonition
09. Beyond The Stream Of Conciousness
10. Johnny Blade [Black Sabbath cover]

En daar hebben we er weer eentje: een superband, samengesteld uit leden waarvan de lijst met bands waar ze ooit deel van hebben uitgemaakt langer zou worden dan deze review. Alleen al initiatiefnemer Shane Embury (hier gitaar en zang) neemt behoorlijk wat ruimte in, qua bands bedoel ik dan he. Meest in het oog springende naam is dan natuurlijk Napalm Death (en Lock Up, Bent Sea, Brujeria enzovoort). Samen met Russ Russel (hier gitaar, zang en toetsen), die natuurlijk vooral bekend is als technicus en producer, heeft hij Tronos opgericht. Voor hun debuutalbum Celestial Mechanics hebben ze als drummer Dirk Verbeuren op de kop getikt, die we natuurlijk kennen van .... inderdaad te veel om op te noemen, maar namen als Aborted, Soilwork en Megadeth mogen we natuurlijk niet overslaan. Voor de baspartijen zijn meerdere muzikanten - ook niet de minste namen - ingezet: Troy Sanders (Mastodon), Billy Gould (Faith No More) en Dan Lilker (Nuclear Assault, S.O.D., Brutal Truth). Tot slot is Denis Bélanger (Voivod) bereid gevonden wat gastvocalen voor zijn rekening te nemen.

Dat een buts bekende namen niet automatisch garant staat voor sterke albums of interessante muziek hebben we in de muziekgeschiedenis natuurlijk al vaak genoeg meegemaakt. Maar dat gaat wat mij betreft niet op voor Tronos. Op debuutalbum Celestial Mechanics horen we namelijk een aantal aardig spannende nummers voorbij komen; Vooral ook omdat je van deze muzikanten hele andere dingen verwacht. Net zo bont als de deelnemende muzikanten is ook de muzikale insteek die we krijgen voorgeschoteld. Ik vind het in elk geval lastig om er een eenduidig labeltje op te plakken.

Albumopener Walk Among The Dead Thing - en verder ook Judas Cradle en The Past Will Wither And Die - laten ondubbelzinnig horen waar het bij Tronos om gaat. Een imposante muur van machinaal klinkende gitaren, klinisch hakkend drumwerk, mysterieuze synthesizers, vervormde vocalen; dit alles gebracht in een al even klinisch, authentiek geluid. Niet echt industrial, dan nog eerder new wave / gothic met een elektronisch laagje. Een soort van trage Fear Factory of zo. Snelheid is hier namelijk van geen belang, waardoor de muziek aardig doomy over komt. In combinatie met de wat sinistere, maar vooral duistere atmosfeer moet ik hierbij nogal eens denken aan Celtic Frost/Tryptikon.

Daar waar het tempo dan wel wordt opgevoerd worden de nummers ook direct een stuk korter, compacter. Al is dat relatief. A Treaty With Reality bijvoorbeeld is in z'n compactheid nog altijd verdomd duister, onheilspellend. Grappig genoeg vind ik in eerste instantie de zang- en melodie-lijn van Birth Womb wel hel erg lijken op Sabbath's Symptom Of The Universe. Dat die band als invloed niet vreemd is blijkt uiteraard ook uit de coverversie van Johnny Blade; al is die dan niet afkomstig uit de meest populaire periode van die band (album Never Say Die uit 1978). Hoe dan ook past het nummer hier best qua atmosfeer en thematiek.

Al met al is Tronos voor mij best een verrassing gebleken, die - gelukkig - goed uitpakt. Het gezelschap doet z'n best een eigen smoel te creëren, hun muziek is dan ook niet makkelijk te categoriseren, laat staan dat er een eenduidig label op te plakken is. Hoe dan ook kan ik vooral de donkere atmosfeer en de eigenzinnige insteek waarderen, naast natuurlijk het muzikale en productionele vakmanschap. Ik ben benieuwd of dit een vervolg gaat krijgen.

Shane Embury - Zang, gitaar

Russ Russel - Gitaar, synthesizers, zang

Dirk Verbeuren - Drums