Loading...

Trouble - Psalm 9 & The Skull

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-06-2021

Tracklist

01. The Tempter
02. Assassin
03. Victim of the Insane
04. Revelation (Life or Death)
05. Bastards Will Pay
06. The Fall of Lucifer
07. Endtime
08. Psalm 9
09. Tales of Brave Ulysses

Eind vorig jaar is Hammerheart begonnen met het heruitbrengen van het oudste materiaal van het toen nog vrij obscure Trouble. Als eerste waren Manic Frustration (1992) en Trouble (1990) aan de beurt; begin deze maand voortgezet met de eerste twee albums van de band: debuutalbum Psalm 9 (deze heette oorspronkelijk ook 'gewoon' Trouble) uit 1984 en opvolger The Skull (1985). Deze beide albums zijn indertijd vrijwel tegelijkertijd opgenomen, en laten veel meer overeenkomsten dan verschillen horen, vandaar dat ik ze hier even bij elkaar pak.

Het vroege werk van Trouble en in het bijzonder Psalm 9 vertegenwoordigt veel van wat doom metal zou moeten zijn (maar niet altijd is). Denk er eens over na, hier is een band die echt heel divers is qua tempo, arrangementen en sfeer, en niet bang is om te breken met wat typisch van een doom-band wordt verwacht. Voor 1984 is dit een ongelooflijk eigentijdse plaat; het is doom metal tot op het bot, maar laat ook heavy metal-invloeden horen. Iets dat we in Europa al wel kenden uit de NWOBHM. Anno nu lachen we om de term traditionele doom metal die hier voor wordt gebruikt. Maar in de prille jaren '80 was Trouble de Candlemass van de Verenigde Staten, elk met een zeer specifiek geluid. Al ontkomt ook Trouble niet aan de schatplichtigheid aan Black Sabbath - luister daarvoor maar eens naar Revelation.

Juist het schijnbare contrast tussen de trage verwachtingen van doom met het opzwepende karakter van de heavy metal is de sleutel tot het succes van deze bands. Wanneer je beide aspecten zo goed weet te combineren zoals genoemde bands dat voor elkaar kregen, ontstaat de muziek waar ik zo van ben gaan houden. Wanneer daar dan ook nog een opvallende vocale voordracht aan wordt toegevoegd is het plaatje helemaal compleet. De maniakale stem van Eric Wagner past perfect bij zowel de tragere als vlottere elementen van deze muziek.

Zeker voor 1984 was Psalm 9 nog best een heavy album. De huidige geremasterde versie draagt daar nog z'n steentje aan bij. Maar Trouble was niet alleen maar heavy, ook het wat occulte, psychedelische sfeertje heeft de band helemaal in de vingers. Trouble had wat dat betreft ook behoorlijk wat gemeen met Mercyful Fate. Weliswaar stond de band er in Amerika niet helemaal alleen voor wat hun muzikale en thematische aanpak betreft, immers gingen bijvoorbeeld Pentagram en The Obsessed Trouble al voor, maar ook die bands waren indertijd nog even onbekend en onbemind. Ik vind Psalm 9 tot op de dag van vandaag een must-have voor doom metal-fans die willen weten waar de roots van het genre liggen, ik vind het zelf echt een geweldig album!

Trouble's tweede album The Skull is een logisch vervolg op Psalm 9. Dat wordt nog duidelijker wanneer je weet dat een paar van de tracks op The Skull al waren geschreven zelfs voordat het debuutalbum uit was. Toch zijn er ook wel verschillen tussen de twee albums. De zang van Eric Wagner klinkt al aardig wat meer gepolijst, en ook is de dynamiek tussen de ingetogen passages (The Wish), de heavy metal-passages en de 'pure' doom-stukken een stuk beter uitgebuit.

Nummers als Pray For The Dead, Fear No Evil en The Skull kunnen zonder meer wedijveren met de betere nummers van het debuut. Nou ja, eigenlijk doen de twee albums niet veel voor elkaar onder, al spreekt het debuut me net wat meer tot de verbeelding. Zeker voor de Amerikaanse (heavy) doom metal-scene is de invloed van Trouble (en enkele andere verwante bands) niet te onderschatten. Ik ben (als 'oude' doom-fan) echt heel blij dat dit materiaal weer eens onder de aandacht kan worden gebracht.

Eric Wagner - Vocals

Rick Wartell - Guitars

Bruce Franklin - Guitars

Sean McAllister - Bass

Jeff Olson - Drums