Loading...

Trumbiten - Emotions

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-05-2021

Tracklist

01. Beast Of Fire
02. Sleepwalk
03. In Pain

Trumbiten is een nieuwe naam in de rock / metal-scene. Het blijkt te gaan om een band of project uit Zweden, die in de basis bestaat uit het vader en zoon-duo Arngren, aangevuld met sessie-muzikanten. In de afgelopen twee jaar verschenen al de nodige singles en covers (kijk en luister vooral eens op de social media-pagina's van het duo), nu komt de 'band' met een eerste drie-track EP, Emotions, met drie nieuwe nummers.

Tommy Arngren en zijn zoon Adam creëren in samenwerking met wisselende sessiemuzikanten van over de hele wereld muziek die net zo gevarieerd is als de persoonlijkheden die bij elk nummer betrokken zijn. Geïnspireerd door klassieke hardrock en heavy metal, aangevuld met wat toefjes moderne en licht-progressieve invloeden, worden de muzikale arrangementen van het duo tot vrij donkere, maar meestal wel uptempo composities. We horen lekkere stevige riffs, afgewisseld met melodieuze gitaarlijnen, en overwegend een opzwepende ritmesectie.

Eigenlijk vind ik de muziek van Trumbiten vrij tijdloos klinken. Dit had in de jaren '80 gekund, maar misstaat ook nu niet als een alternatieve pop / rock / metal-mix. Want Trimbuten is weliswaar te scharen onder heavy rock / metal, maar laat wel degelijk een alternatief / eigen geluid horen. De muziek laat zich niet in een enkele categorie vangen.

Daarbij is het een pre dat de nummers blijkbaar zijn ingezongen door drie vrouwelijke vocalisten, elk in dienst van het nummer, die elk hun eigen geluid toevoegen aan één nummer. Deze diversiteit past hier prima, en geeft een extra dimensie aan ieder nummer en de bijbehorende thematiek. Opener Beast of Fire is het meest 'metal'-nummer van de drie, terwijl de andere twee nadrukkelijker neigen naar alternative / rock. Ik denk dat Trumbiten toe is aan een langspeler om een meer evenwichtig beeld van de band te krijgen. De kunst om pakkende liedjes te schrijven heeft het duo in elk geval in de vingers, dat is duidelijk.

Tommy Arngren

Adam Arngren