Loading...

Turn Cold - 2022 EP

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-05-2022

Tracklist

01. The Leash
02. An Open Eye
03. Poltergeist

Turn Cold, voortgekomen uit een door pandemie veroorzaakt isolement, begon met demo's in de woonkamer en uitwisselen op afstand tussen de bandleden. Eenmaal in staat om de studio in te gaan, kwam de band met een eerste EP, Break Your Faith (september 2021) op de proppen. De gebeurtenissen van de afgelopen twee jaar hebben niet alleen geleid tot de oprichting van de band, maar hebben ook invloed gehad op de lyrische bezweringen van zanger Stenvik.

Nog geen jaar verder is Turn Cold klaar voor hun tweede aanval, opnieuw een EP met drie nummers, deze keer simpel 2022 getiteld. Turn Cold haalt hun muzikale invloeden bij de zwaardere metal- en crossover / hardcore-instituten als (oude) Metallica en Slayer, Nuclear Assault en Cro-Mags, maar ook hedendaagse acts als Iron Age en Power Trip. Het geluid van Turn Cold moet het vooral hebben van het rauwe karakter, daarin ligt de charme. Het is vooral van dik hout zaagt met planken. Ook qua composities doet de band niet moeilijk; rechttoe rechtaan zou zomaar het credo van Turn Cold kunnen zijn.

Ten opzichte van de eerste EP is er toch wel een en ander veranderd. De over-the-top-schreeuwende vocalen zijn nog altijd behoorlijk bepalend, maar klinken wat minder dwingend dankzij een beter uitgebalanceerde productie. Ook zet Turn Cold minder nadrukkelijk in op volle snelheid, de dynamiek is een stuk verbeterd. Dat komt al direct tot uiting in het dreigende begin van opener The Leash; het duurt tot zeker 01:20 voordat het gaspedaal enigszins wordt ingetrapt, daarna zit er nog een versnelling in, alvorens weer terug te keren naar het dreigende marstempo, en zelfs een melodieuze gitaarlead.

An Open Eye doet daar niet voor onder, en laat opnieuw een relatief lange, intrigerende intro horen voordat het wordt ondergedompeld in snellere ritmes en een opzwepende beat. Poltergeist begint met een lekker pakkende (en okay, zeer herkenbare / weinig originele) gitaarriff en een aangenaam opzwepende ritmesectie. Qua (duistere) atmosfeer is het beste tot het laatst bewaard, zoals het hoort. De overgang naar de snelle passage doet het echt heel goed, ik zit vervolgens lekker mee te headbangen!

Zowel qua afwisseling en composities, als ook geluid en productie is Turn Cold er op vooruit gegaan, dat doet me deugd. Die zang vind ik nog wel een dingetje, maar daar doorheen luisterend is de muziek prima te doen. Turn Cold is echt een alleraardigst underground-bandje! Luister en huiver:

Brett Butler - Guitar

Stenvik Mostrom - Vocals

Matt Lyons - Drums

Robert Griffey- Bass

Matt Karoglou - Guitar