Loading...

Turn Cold - Break Your Faith

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-09-2021

Tracklist

01. Break Your Faith
02. Delusion Solution
03. The End of My Rope

Turn Cold, voortgekomen uit een door pandemie veroorzaakt isolement, begon met demo's in de woonkamer en uitwisselen op afstand tussen de bandleden. Eenmaal in staat om de studio in te gaan, begon de nieuwe release, Break Your Faith, zich snel te ontwikkelen. De gebeurtenissen van het afgelopen jaar hebben niet alleen geleid tot de oprichting van de band, maar hebben ook invloed gehad op de lyrische bezweringen van zanger Stenvik. Een document van de strijd om door het huidige landschap van de wereld te navigeren, zal resoneren met luisteraars over de hele wereld.

De nieuwe EP met drie nummers is een crossover thrash-aanval. Turn Cold haalt hun muzikale invloeden bij de zwaardere metal- en hardcore-instituten als Metallica, Slayer en Cro-Mags. Vooral die laatste komt qua stijl in de buurt. Het geluid van Turn Cold moet het vooral hebben van het rauwe karakter, daarin ligt de charme. Het is vooral van dik hout zaagt met planken. Ook qua composities doet de band niet moeilijk, rechttoe rechtaan zou zomaar het credo van Turn Cold kunnen zijn.

Het titelnummer vliegt uit de startblokken met ongepolijste maar scherpe riffs, ondersteund door een meedogenloos jagende ritmesectie. De zang is over the top schreeuwerig, en vrijwel onverstaanbaar. De wat karige productie helpt dan ook niet echt. Delusion Solution begint onverwacht eigenlijk best subtiel, zelfs de gitaarleads zijn heel even echt melodieus, maar al vrij snel neemt het speed-metal tempo het heft in handen, en is ook de de weinig subtiele zang weer (te?) aanwezig. Toch is dit nummer het meest onderscheidende van de drie, het laat de meeste afwisseling horen.

Afsluiter The End Of My Rope grijpt weer terug op het rauwe van de punk en hardcore, al zijn hier ook wat subtiele elementen waarneembaar die doen denken aan een beetje dynamiek en variatie. Het daadwerkelijke einde komt echt onverwacht, dat is dan wel weer leuk gedaan.

Ik denk dat de liefhebber van de oorspronkelijke crossover het nodige plezier gaat beleven aan Break Your Faith. Rauwheid en energie zijn stevig vertegenwoordigd. Ben je op zoek naar gepolijste muziek, dan zit je hier nadrukkelijk verkeerd. Heel spannend wordt het allemaal niet, maar de energie en het enthousiasme maken heel veel goed!

Brett - Guitar

Sten - Vocals

Twitch - Bass

Matt - Drums