Loading...

Twisted Tower Dire - Wars In The Unknown

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-04-2019

Tracklist

01. The Thundering
02. True North
03. Tear You Apart
04. Light The Swords On Fire
05. And The Sharks Came Then
06. Riding The Fortress
07. Eons Beyond
08. A Howl In The Wind
09. The Beast I Fear
10. These Ghosts Can Never Leave

Begin 2011 besprak ik het album Make It Dark het op dat moment actuele album van de Amerikaanse old school metalband Twisted Tower Dire. Dat is inderdaad al weer even geleden, en ik was de band ook al weer een beetje aan het vergeten. Totdat ik deze promo onder ogen kreeg: Wars In The Unknown; het zesde studio-album in precies twintig jaar tijd. En wat blijkt: in de tussenliggende jaren heb ik blijkbaar ook niks gemist, want tussentijds heeft de band niks uitgebracht.

Op Wars In The Unknown gaat Twisted Tower Dire in muzikaal opzicht dan ook gewoon verder waar het eerder gebleven was. Bijna net zo logisch is het dat er in de bandbezetting geen wijziging heeft plaatsgevonden; bijna uniek in deze tijd. Is er dan helemaal niks te melden dat veranderd is in de periode die verstreken is? Ja toch wel; verscheen Make It Dark nog via Cruz Del Sur, inmiddels hebben de Amerikanen onderdak gevonden bij het al even in klassieke metal gespecialiseerde Griekse label No Remorse.

Ik hoorde als eerste het nummer True North van dit album (via youtube) waarmee direct al mijn vooroordelen dan wel verwachtingen werden waargemaakt. Lekkere klassieke heavy metal - NWOBHM style - voorzien van een gedreven ritmesectie, pakkende riffs, flitsende leads en solo's en een epische vocale voordracht. Hierna zijn Tear You Apart en Light The Swords On Fire zelfs nog een stuk vlotter en feller. Dat belooft veel goed voor het vervolg van het album. Ook Riding The Fortress en The Beast I Fear doen het qua opzwependheid erg goed.

De aantrekkingskracht in deze muziek vind ik dat het nadrukkelijk geen happy metal, geen 'echte' power metal is, maar authentieke heavy metal, naar Europees (Brits) voorbeeld uit de jaren '80. Dat betekent dat er net dat tikje aan een wat donkerder atmosfeer bij komt kijken om te voorkomen dat het te blij wordt. Lastig om uit te leggen, maar dat is het gevoel dat ik bij deze muziek heb. Luister maar eens naar A Howl In The Wind, dan begrijp je misschien wat ik bedoel.

Ik vind Wars In The Unknown dan ook weer een heerlijk album om te beluisteren. De voorganger kon me natuurlijk ook al bekoren, dus Twisted Tower Dire stelt me (opnieuw) niet teleur. Ik hoop dat de band wat sneller met een opvolger komt deze keer, ik wil namelijk niet het risico lopen dat ik ze weer bijna ga vergeten....

Marc Stauffer - Drums

Scott Waldrop - Guitars

Dave Boyd - Guitars

Jim Hunter - Bass

Jonny Aune - Vocals