Loading...

Urfaust - Teufelsgeist

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-02-2021

Tracklist

01. Offerschaal der Astrologische Mengvormen
02. Bloedsacrament voor de Geestenzieners
03. Van Alcoholische Verbittering naar Religieuze Cult
04. De Filosofie van een Gedesillusioneerde
05. Het Godverlaten Leprosarium

Geist ist Teufel, Teufel ist Geist?

Het Nederlandse Urfaust (afkomstig uit de vruchtbare Peelgronden van oostelijk Noord-Brabant) wordt in het algemeen geschaard onder de atmosferische black metal. Al een jaar of zestien brengt het duo de meest duistere klanken voort, die net zo veel raakvlakken heeft met (black) metal als met duistere, ambient (synthesizer-)muziek. Het meest recente wapenfeit heet Teufelsgeist, waar ik met graagte naar geluisterd heb.

Deze keer nauwelijks black, en des te meer ambient. Atmosferische geluidstapijtjes, dat is waar Urfaust het hier van moet hebben. En natuurlijk gaat dat het duo ook heel goed af. Vooral Van Alcoholische Verbittering naar Religieuze Cult - jawel, de titels zijn deze keer in het Nederlands! - is een sinister klinkend horror-hoorspel, met synthesizergeluiden waar je kippenvel van krijgt. Het fraaie is dat De Filosofie van een Gedesillusioneerde juist weer aardedonker klinkt, wat zwaarder, en met schier onophoudelijke herhalingen is dit trance-rijke muziek. Afsluiter Het Godverlaten Leprosarium is een heerlijk donker hoorspel, dat perfect zou passen bij een kort griezelverhaal, of een duistere achtergrond van een Efteling-attractie.

Het beste is deze keer niet voor het laatst bewaard, denk ik, want die eer gaat wat mij betreft naar opener Offerschaal der Astrologische Mengvormen. Als opener lijkt deze langste track nog enigszins hoopvol te klinken, sterker nog, het bevat bijna strafbaar pakkende melodietjes. Schijn bedriegt, want gaandeweg het album krijgt de naargeestige atmosfeer steeds meer grip op de ook steeds donker wordende verhalen.

Het opnieuw vrij korte album herbergt daarmee evengoed een heerlijke spanningsboog. Het duo van Urfaust weet heel goed waar hun kracht ligt, en tovert de luisteraar daarmee weer een fraai plaatje voor. Ga vooral zo verder!

Jim Dokter "VRDRBR" - drums

Willem Niemarkt "IX" - gitaar, zang