Loading...

Valletta - Come Alive

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-09-2023

Tracklist

01. Come Alive
02. Serpents of Solomon
03. Saint
04. Criminal
05. Soot & Ash
06. Bringing the Worst

Valletta is opgericht in Raleigh, North Carolina, in mei 2022. Come Alive is hun debuut-EP. Hierop brengt de band een redelijke eigen stijl van op groove gebaseerde, beukende metal. Dat levert een indrukwekkend geluid op, voorzien van een zwartgeblakerde rock-'n-roll-basis.

Come Alive onderzoekt concepten van zowel gevangen zitten in jezelf als gevangen zitten in je omgeving en bredere instellingen/organisaties. Over het hele album bundelen rauwe gitaren en pakkende riffs hun krachten met dynamische percussie, en vooral demonisch rauwe vocalen, die veel aandacht opeisen. Soms zelfs iets te veel naar mijn zin, omdat deze dan de pakkende grooves en hooks dreigen te overheersen.

Vanaf opener Come Alive tot Bringing The Worst duikt Valletta in een heerlijk smorgasbord van gitaarklanken, donderende ritmes en melodieuze leads. De band balanceert subtiel hun ingewikkelde melodieën tegen de zware bas, woeste ritmes en donkere teksten. Zo gaat Saint bijvoorbeeld over het vinden van jezelf en de worstelingen om jezelf onderweg te verliezen. Muzikaal combineert het nummer secties met verhoogde akkoordprogressies met sombere secties die de eb en vloed van het verhaal van het nummer weerspiegelen.

Verdwaald raken en in cirkels ronddwalen is de inspiratie achter Soot & Ash. Groovende ritmes introduceren een marcherend gevoel terwijl het nummer vordert, om vervolgens met griezelige dissonantie te worden geconfronteerd naarmate het pad minder duidelijk wordt. De muzikanten verdiepen zich in intense en emotionele concepten die tot uiting komen in hun compositiestijl. Come Alive is keihard, maar met een fel en diep meeslepend geluid.

Serpents Of Solomon is een nadrukkelijk langzamer en zwaarder nummer, en juist die bevalt mij uitstekend. De zang overheerst hier wat minder, waardoor de groove alle gelegenheid krijgt om de luisteraar te grijpen. En over groove gesproken: luister eens naar Criminal, dat een heerlijke Gojira-vibe laat horen in het gitaarwerk. Van afsluiter Bringing The Worst beklijft bijna letterlijk het basgitaargeluid, zo lekker dik.

Valletta laat op hun debuut zowel positieve als wat mindere dingen horen wat mij betreft. Sterk zijn de niet al te ingewikkelde, maar doeltreffende riffs. Daar waar de ritmische grooves hun kans krijgen overtuigt de band het meest. Ik houd echter niet van deze zangstijl, die de muziek naar mijn mening geen eer aan doet. Voor een debuut vind ik Come Alive veelbelovend.

Donald Boyd - Bass

Justin Valletta - Drums

Keenan Carroll - Vocals, Guitar

Will Goodyear - Guitar