Loading...

Vandenberg's Moonkings - Rugged And Unplugged

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-11-2018

Tracklist

01. What Doesn't Kill You
02. Sailing Ships
03. Out of Reach
04. One Step Behind
05. Burning Heart
06. Walk Away
07. Breathing
08. Sundown

Moet ik nog uit gaan leggen wie Ad(rian) Vandenberg is? Dat ga ik hier dus ook niet doen. Met Moonkings is hij - met FC Twente als aanstichter - al weer sinds 2013 actief, en zijn inmiddels twee studio-albums uitgebracht. Rugged And Unplugged is het vervolg daar op: zeven bekende tracks (de korte sfeervolle afsluiter Sundown is helemaal nieuw) teruggebracht tot de essentie van gitaar en zang; de composities geheel uitgekleed en ontdaan van alle franje. Met uitzondering van Out Of Reach, waarop ook bas, drums en strijkers zijn te horen, terwijl op Walk Away ook wat percussie te horen is.

Naast de componist en gitarist van dienst zelf, is hier dan ook een grote rol weggelegd voor de zanger van Moonkings: Jan Hoving. Deze verder niet zo bekende zanger volgens mij (grappig detail: hij komt - net als ikzelf tegenwoordig - uit Zeewolde) voorziet de liedjes van enorm veel sfeer en kleur. Nog een leuk detail: het materiaal van dit album is grotendeels in huize Hoving (lees: boerderij) opgenomen, omdat hij vanwege de oogsttijd niet in de gelegenheid was om naar de thuisstudio van Vandenberg te komen. Toen hebben ze de boel dus maar omgedraaid.

Hoving heeft een krachtige stem, die goed weerwoord biedt aan het gitaarspel van Vandenberg. Het 'rugged' uit de albumtitel (ruig, robuust) is op zijn stem absoluut van toepassing. Hij zingt ook in deze omstandigheden eigenlijk hetzelfde als op de albums en op het podium, waardoor zijn rauwe stem best ver af ligt van het meer ingetogen akoestische gitaarwerk. Dat levert wat mij betreft wel een fraai spanningsveld op, waardoor de nadruk dus niet automatisch op het gitaarspel ligt.

Zowel Vandenberg (Burning Heart) als Whitesnake (Sailing Ships) mogen uiteraard niet ontbreken, maar de nadruk moet natuurlijk wel liggen op materiaal van de beide Moonkings-albums. Daarop was al te horen dat Vandenberg veel gebruik maakt van de afwisseling elektrische en akoestische gitaar, het geluid op Rugged And Unplugged ligt dan ook eigenlijk helemaal niet zo ver verwijderd van de nummers zoals ze op de albums te horen zijn. Ook in deze setting toont de gitarist zijn klasse, maar ach, dat is natuurlijk al lang geen verrassing meer.

Rugged And Unplugged kun je het best beschouwen als een tussendoortje, het album duurt ook maar 27 minuten. Weinig verrassend, wel kwalitatief sterk; mede met dank aan de bijdrage van Jan Hoving, die we als heavy rockzanger zeker een aanwinst mogen noemen in de scene.

Ad Vandenberg - gitaar

Jan Hoving - zang