Loading...

Various Artists - Best of Black Sabbath [Redux]

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-11-2020

Tracklist

01. Earthless - Never Say Die
02. Caustic Casanova - Wicked World
03. Summoner - A National Acrobat
04. Black Electric - Sweet Leaf
05. Rwake - The Rwrit
06. Ginsburg/Margera/Reeder/Rota - N.I.B.
07. Year Of The Cobra - Planet Caravan
08. Hippie Death Cult - Fairies Wear Boots
09. Leather Lung - Hole in the Sky
10. Mooner - The Wizard
11. Solace - Electric Funeral
12. Howling Giant - Lord of This World
13. Elephant Tree - Paranoid
14. Year Brume - Solitude
15. Saint Karloff - Sleeping Village

Black Sabbath bestaat 50 jaar, althans bracht in 1970 twee onbetwiste klassiekers uit: Black Sabbath en Paranoid - de bandnaam zelf dook al in 1969 op. Naast uiteraard opgepoetste, van extra materiaal voorziene en dure versies van de originele werkstukjes zelf, leiden deze geschiedkundige feiten tot een diversiteit aan aanverwante releases. Zo bracht bijvoorbeeld Zack Sabbath al een alleraardigste getrouwe hommage aan het debuutalbum uit.

Het Amerikaanse label Magnetic Eye heeft daarnaast nog meer in petto, en doet een geheel eigen duit in het zakje, twee keer zelfs. In de eigen tumultueuze viering van het 50-jarig jubileum presenteert Magnetic Eye het dubbelalbum Best of Black Sabbath, met vijftien zeer uiteenlopende vertolkingen van de klassieke deuntjes uit de discografie van de peetvaders van de (doom) metal, door enkele van de zwaarste bands uit de stoner / doom-scene van nu. Het gaat hier dus nadrukkelijk om de geheel eigen interpretaties van de betreffende bands zelf, er wordt geen enkele poging gedaan om het oorspronkelijke werk te benaderen, en juist dat maakt deze "redux" interessant.

Uiteraard ligt de nadruk op de eerste drie klassieke albums (Volume 4 ontbreekt, die krijgt een geheel eigen "redux" behandeling, daarover later waarschijnlijk meer) waarvan elf van de vijftien tracks afkomstig zijn. Dan zijn er nog twee afkomstig van Sabotage - grappig genoeg opener Hole In The Sky en afsluiter The Writ - en eentje van Sabbath Bloody Sabbath (A National Acrobat) en nog een van vreemde eend in de bijt Never Say Die - het titelnummer.

Om hier elk van de vijftien bands en tracks te behandelen dan wel te noemen (zie tracklist zou ik zeggen) gaat uiteraard veel te ver. De gemene deler mag bekend verondersteld worden, ik vind het vooral prettig om te constateren dat ik de diversiteit van de deelnemers enorm weet te waarderen. Op papier klinkt dit album misschien als een allegaartje, maar juist de eerlijke ode, aanbiddende insteek of het welgemeende eerbetoon zorgt voor een coherent geheel. Zoek vooral je eigen favoriete band of nummer op, en hoor maar wat er van geworden is.

Okay, dan toch een paar persoonlijke favorietjes / luistertips: Sweet Leaf door Black Electric heeft een heerlijke psychedelische touch meegekregen; The Rwit (geen tikfout, maar een spel-speling op de bandnaam) spreekt me qua muziek enorm aan, de zang vind ik daarentegen misplaatst; Planet Caravan klinkt atmosferischer dan ooit, erg gaaf die cleane dameszang; Hole In The Sky klinkt lekker ruig en smerig; The Wizard klinkt zeer verrassend (folky) in de versie van het mij onbekende Mooner; Electric Funeral door Solace en Lord of This World door Howling Giant reken ik tot de fijnere uitvoeringen op deze plaat!

Ik denk dat de drie meest verrassende uitvoeringen voor het laatst zijn bewaard. Geslaagd of niet, maak dat maar voor jezelf uit, maar daar zitten echt heel verrassende wendingen in - al zijn het niet mijn favorieten. Toch is wat mij betreft deze opzet in z'n algemeenheid absoluut geslaagd!