Loading...

Various Artists - Heavy Metal Rock Vol. 1

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-04-2022

Tracklist

01. Evil - Evil Never Dies
02. Steel Inferno - Succubus
03. Wasted - The Flood
04. Street Fighter - Queen Of The Night
05. Meridian - Falling
06. Anoxia - Take Down The Mountains
07. Metal Cross - My Time
08. Pectora - Son Of The Four
09. Mirage - The Emperor
10. Alien Force - Rebellions
11. Witch Cross - Metal Detector
12. Atro City - Introseduction

Voor wie niet weet dat de Deense old school heavy metal-scene bestaat uit meer dan Mercyful Fate, is deze verzamelaar een aanrader. Zelf ken ik bijvoorbeeld Evil (die in mijn beleving echt niet onder doen voor hun bekendere landgenoten) al net zo lang, en in de loop der jaren ben ik wel meer interessante bands uit Denemarken tegen gekomen. Ik vind het dan ook echt heel leuk dat From The Vaults / Target Group onder de noemer Heavy Metal Rock Vol. 1 een compilatie heeft samengesteld die een relevante kennismaking biedt.

Heavy metal is zoveel meer dan alleen muziek, of een muziekstijl. Sinds het prille begin bracht het mensen onder één vlag, het gaf de verworpenen en buitenbeentjes van de samenleving een gevoel van verbondenheid en een "stam" die voor haar leden zorgde. In tegenstelling tot wat veel "specialisten" voorspelden (of gehoopt hadden?) is het genre meer dan vijftig jaar nadat Tony Iommi de eerste zware en downtuned riffs uitvond nog altijd springlevend. Meer jonge bands die op deze stijl-wagen springen, elke dag meer sterke releases en nieuwe, jonge fans, die al even nieuwe en oude bands ontdekken.

From The Vaults is een label dat is opgericht om beide uiteinden - oud en nieuw - van het heavy metal-spectrum te verenigen. Met een A&R-team dat bestaat uit Michael Stützer (gitarist van de Deense thrash-band Artillery) en Tom Noble (voormalig manager van Tygers Of Pan Tang), werd het opgericht om nieuwe, energieke groepen en oude bands van muzikanten te contracteren die langzaamaan beginnen te beseffen dat hun vaste, vertrouwde profielen nog altijd in het huidige muzikale landschap kunnen passen.

Deze compilatie is samengesteld door Michael Hvolgaard Andersen, en genoemd naar het genre-thematische Heavy Metal Rock Meeting-festival dat in maart in Helsingør wordt gehouden, en brengt je de beste Deense bands die bij het label zijn getekend. Van de pittige heavy metal van de veteranen Evil tot de meer melodieuze benadering van Meridian, is het album een adequaat overzicht van wat op dit moment tijdloos, nieuw of opwindend is in het genre, exclusief uitgebracht op het meest iconische heavy metal-formaat aller tijden: zwart vinyl! Alle nummers van deze compilatie zijn gemasterd in Angioni Studios door Marco Angioni, zodat alle tracks ondanks de diverse achtergronden geluidstechnisch toch als een eenheid klinken.

Naast de nieuwste nummers van Metal Cross, Evil en Alien Force, die allemaal onlangs een album hebben uitgebracht op From The Vaults - die gaan hier vast ook nog langskomen! - kun je hier ook een paar nooit eerder gehoorde nummers vinden van minder gekende acts als Atro City, Mirage, Anoxia, Meridian, Pectora, Steel Inferno of Street Fighter (met Rasmus Bom Andersen van Diamond Head).

Natuurlijk vind ik niet alle tracks even sterk, dat lijkt me inherent aan een verzamelalbum, maar zodra de speelse riffs, galopperende ritmes, flitsende solo's, het twin-gitaarwerk en de ijle vocalen vertegenwoordigd zijn heb je mij binnen. Succubus, Queen Of The Night, My Time, Son Of The Four, Rebellions zijn voorbeelden van nummers die me prima bevallen. Exclusief zijn Mirage's The Emperor en Atro City' Introseduction, twee heavy metal undergroundklassiekers die voor het eerst op het zwarte goud worden uitgebracht.

Blijkbaar heb ik een zwak voor dit gedeelte van de Deense heavy metal-scene, die me meer dan van welk ander land aan de oorspronkelijke Britse doet denken. De bands die hier vertegenwoordigd zijn klinken net zo authentiek, oprecht, eerlijk als de bands van de jaren '80 die de voortrekkers waren van deze stijl. Eerlijk is eerlijk, ik vind Evil er wel wat bovenuit steken, maar ik hoor zeker een paar bands voorbij komen die ik zal blijven volgen (mede met dank aan From The Vaults en Target!).