Loading...

Viande - L'abime dévore les âmes

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-05-2022

Tracklist

01. Les Dents Du Gouffre
02. Le Ventre Monde
03. La Tombe Avide
04. Miroir Decharne
05. Le Souffle Des Os
06. Traitre A La Vie
07. Lueurs De Cendres
08. Langues De Brume

Niks mis met een lekker potje smerigheid op z'n tijd. De Franse band Viande voorziet voortreffelijk in deze behoefte met hun eerste langspeler L'abime dévore les âmes. Dat betekent de afgrond verslindt zielen dus valt hier inderdaad weinig vrolijkheid te beleven denk ik zo. Het album is overigens mijn kennismaking met deze band, die toch al sinds 2013 bezig is.

Voortkomend uit stinkende, vergiftigde moerassen, zal de enorm naargeestige muziek van Viande je naar je keel doen klauwen, je omhullen in verstikkende duisternis, en voordat je het weet, zul je op je knieën naar adem happen, met een bloed-bevlekte zak op je hoofd. Viande windt er geen doekjes om, doet niet aan voorspel, en rost vanaf het fictieve startschot de vouwen uit je broek. Smerige doodsmetalen offerandes, doorspekt met doomende rituelen, teisteren op indringende wijze hart en ziel.

Direct vanaf de eerste tonen van opener Les Dents Du Gouffre begint het gekletter in pikzwarte duisternis, en te midden van de geestdodende kakofonie, met griezelige geluiden die rondslingeren, wordt één ding duidelijk: er zijn hier enorm onheilspellende, duistere krachten bij betrokken. Meer dan zomaar een duistere death metal band, tovert Viande verschillende geluiden en atmosferische elementen tevoorschijn om een ​​werkelijk angstaanjagende vorm van death metal te creëren. Weinig pakkend, maar daarom niet minder indrukwekkend.

Het album blijft een amorfe oefening in duisternis, zij het met het gebruik van beestachtig klinkende primordiale catharsis, schrijnende doom-geladen passages, of zelfs een eigen soort verontrustende industrial sfeer (Miroir Decharne). Vergelijkingen zijn te bedenken met bands als Incantation, Cruciamentum of Dead Congregation, maar ik vermoed dat zelfs die bang worden van de impact van L'abime dévore les âmes! Luister en huiver:

J - vocals

B - guitars, effects

M - drums

G - bass