Loading...

Vidres A La Sang - Set De Sang

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-12-2018

Tracklist

01. Els Vents Bufen A Favor
02. Emergiré
03. Miraré De No Tornar-me a Perdre
04. El Mur
05. El Poble Redemptor
06. Som Pelegrins
07. L'òrbita Del Cor

De Spaanse (of eigenlijk Catalaanse) band Vidres A La Sang heeft oorspronkelijk bestaan van 2002 tot en met 2010; in die periode verschenen drie albums. Sinds dit jaar is de band weer bij elkaar, in driekwart van de oorspronkelijke bezetting, alleen drummer Jordi Farré is nieuw. Set De Sang is het recent verschenen album.

De naam van de band komt uit een bundel van het poëzieboek van Miquel Martí I Pol (1929-2003) genaamd "Amb Vidres a la Sang: Obra Poètica III". Vidres a la Sang betekent "kristallen in het bloed" in het Catalaans, en het was een uitdrukking die de dichter in zijn teksten gebruikte om de multiple sclerose te beschrijven waar hij aan leed. Sowieso blijkt deze dichter een voorname invloed, want de teksten van de nummers Miraré De No Tornar-me a Perdre en Som Pelegrins zijn ontleend aan gedichten van Miquel Martí I Pol.

De thematiek en teksten lijken me eigenlijk eerder een leidraad voor Vidres A La Sang dan hun muziek, die qua stijl alle kanten opvliegt. Elementen uit de atmosferische black voeren wat mij betreft de boventoon - zo beginnen zowel opener Els Vents Bufen A Favor als afsluiter L'òrbita Del Cor met een lekker pittige maar toch melodieuze blast. Maar ook modernere proggy death en groove metal horen we voorbij komen, net als ingetogen sfeerstukken.

Hoe dan ook draait het hier om emotie. De muziek van deze band is eigenlijk nauwelijks agressief te noemen, maar is meer emotie- en sfeervol, en dat is best bijzonder voor extreme metal. Met uitzondering van doom dan; dat past hier het best qua sfeer, maar de muzikale invulling voldoet er nauwelijks tot niet aan. Een extra aantrekkingskracht ligt wat mij betreft verscholen in de onverstaanbare teksten, die het geheel een extra mysterieuze touch meegeven, en ook debet zijn aan de aanwezige sfeer.

Ik heb dus best een paar keer naar Set De Sang moeten luisteren om vat op het album te krijgen. De tempo-wisselingen zijn soms best extreem, zoals bijvoorbeeld de al eerder genoemde afsluiter L'òrbita Del Cor laat horen. Rauwe riffs en zang worden regelmatig afgewisseld met uitgesproken sfeerstukken, soms zelfs akoestisch; die wisselingen zijn soms behoorlijk abrupt. Een enorm pluspunt vind ik de vaak cleane, melodieuze gitaarleads, die me behoorlijk houvast geven binnen de tracks waarin veel gebeurt. Wanneer je in bent voor avontuurlijke en sfeervolle extreme / black metal, dan zou ik Set De Sang zeker aanraden.

Eloi Boucherie - zang, gitaar

Albert Martí - gitaar

Marcos García - bas

Jordi Farré - drums