Loading...

Vitriol - To Bathe from the Throat of Cowardice

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-10-2019

Tracklist

01. The Parting of a Neck
02. Crowned in Retaliation
03. Legacy of Contempt
04. I Drown Nightly
05. The Rope Calls You Brother
06. A Gentle Gift
07. Violence, a Worthy Truth
08. Victim
09. Hive Lungs
10. Pain Will Define Their Death

Vitriol is een nog relatief nieuwe band, die zich in 2017 onverbiddelijk op de extreme metal-kaart zette met debuut-EP Pain Will Define Their Death. Echter, niet alles is wat het lijkt, want deze band heeft er al een verleden opzitten als Those Who Lie Beneath (2005-2013). Evengoed werd halsreikend uitgekeken naar de eerste langspeler onder de 'nieuwe' naam. Inmiddels opgepikt door Century Media Records ligt sinds vorige maand To Bathe From The Throat Of Cowardice in de (digitale) schappen.

Compromisloos, technisch uitdagend, moeilijk te vatten, bruut en intens; dat zijn wel de steekwoorden die ik vind passen bij de extreme death metal van Vitriol. Al direct na de eerste beluistering van de eerste paar tracks tolde mijn hoofd van wat er allemaal gebeurt. Wat ik toen dacht? Dit wordt een zware klus. Want ik ga eerlijk bekennen dat ik moeite heb met muziek die ik niet kan doorgronden. Ik wil weten wat ik allemaal hoor, maar wat Vitriol hier presteert gaat mijn eenvoudige petje te boven. Het woord overrompelend was nog nooit zo van toepassing.

Natuurlijk (h)erken ik meteen de klasse die hier van af druipt. Niet alleen bevinden de individuele instrumentalisten zich op enorm hoog niveau, ook de composities lijken me nauwelijks te evenaren. Geen technisch gepriegel om het moeilijk doen, maar doeltreffend en functioneel. De werkelijk loodzware death metal wordt daarbij niet alleen voorzien van technische hoogstandjes, maar ook intrigerende gitaarsolo's en afwisselende vocale brulpartijen - van zowel bassist Adam Roethlisberger als gitarist Kyle Rasmussen. Echt niet te geloven dat hier 'slechts' een drietal aan het werk is - live hebben ze uiteraard een tweede gitarist op het podium.

Zonder ook maar enige vorm van adempauze of rustpuntje razen de tien tracks onverbiddelijk voort. Geholpen door een uitgekiende productie vallen de verschillende elementen precies op hun plaats, zelfs de basgitaar is in de drukte nog prima te volgen. Ik heb echt respect voor de muzikanten die dit allemaal uit hun instrumenten geperst krijgen. Laat het dan maar mijn eigen tekortkoming zijn dat de muziek voor mij nauwelijks te bevatten is. Ondanks mijn respect zal ik hier niet vaak meer naar gaan luisteren. Veel te ingewikkeld voor mij.

Scott Walker - Drums

Adam Roethlisberger - Vocals, Bass

Kyle Rasmussen - Vocals, Guitars