Loading...

Voivod - The Wake

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-11-2018

Tracklist

01. Obsolete Beings
02. The End Of Dormancy
03. Orb Confusion
04. Iconspiracy
05. Spherical Perspective
06. Event Horizon
07. Always Moving
08. Sonic Mycelium

Bij bands die al heel lang bestaan rijst regelmatig de vraag: hoe relevant kan deze band nog zijn? Nou, in het geval van Voivod - opgericht in 1981, dus al 37 jaar 'oud' - durf ik gerust te beweren dat dit kwartet nog behoorlijk relevant musiceert. Dat doen ze namelijk (met tussenpozen) al best lang. En noodgedwongen door weggevallen bandleden brengen vervangers nieuw elan met zich mee. Met name de toenemende compositorische inbreng van gitarist 'Chewy' - hij zit inmiddels ook al weer tien jaar in Voivod - lijkt er voor te zorgen dat de band een zekere levendigheid etaleert.

Het wordt de luisteraar dan ook niet gemakkelijk gemaakt. Een interessante opbouw dan wel weinig standaard songstructuren en ingewikkeld klinkende breaks en passages bieden in eerste instantie weinig houvast om diverse tracks te doorgronden. Het element progressie lijkt weer helemaal terug binnen de nummers en aanpak van Voivod; dat is in voorbije periodes toch wel anders geweest. Het kan niet anders zijn dan dat de inbreng van 'Chewy' hier verantwoordelijk voor is. Met name na het vertrek (opnieuw) van oudgediende 'Blacky' lijkt hij van zijn collegae in dat opzicht carte blanche te hebben gekregen.

En dat pakt wat mij betreft goed uit. Er zijn subtiele links te leggen met eerder werk, met name de periode van Dimension Hatröss en vooral Nothingface is wel herkenbaar; zeker qua sfeer. Opener Obsolete Beings en bijvoorbeeld Iconspiracy zijn lekkere vlotte tracks in een vertrouwd klinkend geluid. Opzwepend maar vol met muzikale en compositorische kwinkslagen. Ronduit heerlijk vind ik zelf het zeer dreigende The End Of Dormancy, hier laat Voivod zich van z'n meest donkere kant horen. Dit nummer doet me qua sfeer bij vlagen zeker aan Pink Floyd denken - dat lijkt voor de hand te liggen wanneer je denkt aan de Astronomy Domine cover op Nothingface.

Met afwisseling, eigenzinnigheid en het zorgvuldig mijden van de gebaande paden als sterke wapens blijkt Voivod anno 2018 daadwerkelijk nog een relevante factor in de heavy muziekscene. Zonder zichzelf te herhalen wordt een succesformule - zo die al bestaat - uit het verleden overgebracht naar de huidige tijd, en vermengd met hedendaagse elementen. Voivod lijkt zichzelf weer deels opnieuw uit te vinden; met behoud van de eigen identiteit neemt de band kennis van wat er tegenwoordig te koop is, en maakt daar een interessant brouwsel van. Voivod blinkt tegenwoordig niet uit door extreem te zijn, maar een steeds meer intensieve aanpak van datgene waar de band goed in is: zichzelf zijn.

Met de monsterlijke afsluiter Sonic Mycelium als solide bewijsvoering van de progressieve kunsten mag de liefhebber van Voivod dit album koesteren als een van de betere na die uit de hoogtijdagen. Uiteraard is voor de echte fan het feest dan nog niet voorbij. Luxe uitvoeringen van The Wake bevatten nog zes live-tracks van de 70000 Tons of Metal Cruise van dit jaar, terwijl er daarnaast een versie is die ook nog de vijf tracks bevat van de meest recente EP Post Society (2016). Voor elk wat wils dus, maar hoe dan ook smullen!

Michel Langevin 'Away' - Drums

Denis Bélanger 'Snake' - Vocals

Daniel Mongrain 'Chewy' - Guitars

Dominique Laroche 'Rocky' - Bass