Loading...

Vokonis - The Sunken Djinn

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-08-2017

Tracklist

01. The Sunken Djinn
02. Calling From The Core
03. The Coldest Night
04. Blood Vortex
05. Architect Of Despair
06. Rapturous
07. Maelstroem

Het Zweedse Vokonis is in 2015 voortgekomen uit Creedsmen Arise; twee bandnamen die me allebei niks zeggen. Sowieso is het nog een nieuwe band, vorig jaar debuteerde Vokonis met Olde One Ascending, dat dus aan me voorbij gegaan is. Hop, in de herkansing met het nieuwe The Sunken Djinn dan maar.

Een mix van klassieke heavy rock en stoner met sludge- en doom-elementen, en een vleugje spacy psychedelica; dat is wat me in het vooruitzicht wordt gesteld. Dat klinkt me bij voorbaat natuurlijk al als muziek in de oren. De heren noemen zelf inspiratiebronnen als Sleep, Mastodon, Entombed, Monolord en High On Fire. Daar wil ik dan zelf graag nog oeroude invloeden als Black Sabbath en Saint Vitus aan toevoegen.

Een goed begin is het halve werk, de openingsriff van titelnummer The Sunken Djinn heeft me direct te pakken. Zeker, hier wil ik wel meer van horen. Van de sludge-achtige zang die invalt ben ik niet kapot, maar neem ik op de koop toe wanneer ik hoor dat zowel gitaar als bas me vrijwel constant hypnotiseren met riffs en groove. Ook de drummer verstaat z'n vak, en laat geen moment onbenut om er op los te meppen, ook op de bekkens. Afgaande op deze albumopener verheug ik me op wat komen gaat.

En dan blijkt dat de riffs en de old school feel de pluspunten blijven, en de zang qua eigen smaak wat minder gewaardeerd wordt. Toch staat dat in dit geval mijn luisterplezier niet in de weg, het blijft genieten van de groove van nummers als The Coldest Night en Rapturous. Verslavende stoner ten voeten uit; lekker hoor! Met een gitaarsolo als extraatje lijkt me dit echt wel genietbare muziek voor de stoner / doom / sludge-liefhebber in het algemeen.

De originaliteitsprijs gaat Vokonis hier niet mee winnen, maar The Sunken Djinn boeit van begin tot eind dankzij een vasthoudende groove en aanhoudende wil om door te blijven gaan. Het trio muzikanten weet de luisteraar goed bezig te houden met tempowisselingen en hun instrumentale capaciteiten. Vokonis is zeker niet de slechtste band in dit genre!

Simon - gitaar, zang

Emil - drums

Jonte - bas