Loading...

Vonülfsrëich - Miasmal Winds

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-07-2023

Tracklist

01. Deathclaw
02. Cemetery Drinker
03. Täydenkuun haavat
04. Winter Snake
05. Towards the Horns of Frost
06. Trolls and Witches Bleeding Before Their Master
07. Conqueror's Hatchet

Er zijn anno 2022 / 23 nog altijd black metalbands die hun muziek bij voorkeur laten klinken als opgenomen met hun my first Sony. Het Finse Vonülfsrëich - okay, die umlauts zijn al even oubollig - is er zo eentje. Met hun derde langspeler Miasmal Winds stelt het duo zich aan ons voor. Eind 2022 al digitaal op kleine schaal, daarna wat uitgebreider dankzij het Poolse gespecialiseerde label Fallen Temple.

Miasmal Winds brengt uiteindelijk niets dat zou kunnen verrassen: Vonülfsrëich is een schoolvoorbeeld van old school black metal-aanbidding uit de periode van de tweede (Noorse) golf. Dit keer serveren de heren ons zeven composities met een totale speelduur van iets meer dan een half uur. Wederom brengen ze muziek die bovenal eenvoudig is, en volledig tegen de heersende trends in gaat. Voorzichtige verrassingen zijn er met Täydenkuun Haavaten en Towards The Horns Of Frost, twee intermezzo's die, qua sfeer passend, even de gedachten verleggen.

Zonder overdreven originaliteit na te streven, putten ze verder diep uit de bodemloze put waarin een band als Darkthrone ooit de basis legde. Natuurlijk kun je, nog dieper gravend, op deze opnames ook een meer klassieke benadering vinden, waarbij je bijvoorbeeld mag denken aan Celtic Frost / Hellhammer. Qua atmosfeer komt het Finse duo zeker in de buurt, absoluut een pre!

Aan de andere kant: ik houd niet van dit geluid, dat tegenwoordig toch echt niet meer hoeft. Je kunt ook de old school gedachte uitdragen zonder te klinken alsof je even een uurtje studio-tijd mocht benutten - in de bezemkast of toilet van het betreffende gebouw. De rauwe akkoorden doen net zo gemakkelijk denken aan punk; eentonig doorhakkend. Ik zelf heb mijn muziek liever toch echt wat gevarieerder, al besef ik me dat hier zeker een markt voor is.

Yonülf - vox, sticks, strings, pump organ, synth

Fogg - vox, guitar ripping, bass thunder