Loading...

Walpyrgus - Walpyrgus Nights

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-08-2017

Tracklist

01. The Dead of Night
02. Somewhere Under Summerwind
03. Dead Girls
04. Lauralone
05. Palmystry
06. She Lives
07. Light of a Torch (Witch Cross cover)
08. Walpyrgus Nights

Het Amerikaanse Walpyrgus werd mij in recentelijke jaren diverse keren onder de aandacht gebracht middels wat singles en bijbehorende video's, maar echt heel veel aandacht had ik er nog niet aan besteed. Dat moet dan maar gebeuren door middel van Walpyrgus Nights, het debuutalbum van de band.

Om te vertellen wat voor muziek deze Amerikanen maken hoef ik eigenlijk alleen maar wat namen te laten vallen, dan weet de kenner / liefhebber exact wat ie kan verwachten. Walpyrgus bestaat voornamelijk uit (ex-) leden van October 31, Twisted Tower Dire, While Heaven Wept, maar ook Viper en Widow. Dan moet je ook nog weten dat dit album geproduceerd is door While Heaven Wept mastermind Tom Phillips, die ook nog wat gitaar en toetsen speelt op het album. De boodschap is duidelijk: Walpyrgus brengt ons old school heavy metal, eventueel met een wat duister tintje.

Verwacht echter geen doom-insteek, zoals While Heaven Wept die nog wel eens had, maar overwegend uptempo heavy metal met hoofdrollen voor de (dubbele) gitaarpartijen en fraaie cleane zang. Iron Maiden en vooral Thin Lizzy schemeren door, een beetje Angel Witch hoor ik er ook wel in, en heel spaarzaam denk ik in de richting van Pagan Altar of Witchfinder General. Wie wel eens vaker stukjes van me leest weet dat ik dan niet meer te houden ben.

Eigenlijk gaat Walpyrgus meer in de richting van een guilty pleasure, want stiekem is deze muziek best cheesy (Palmystry). Dead Girls is een koppig punkrock-achtig nummer en bevalt me niet zo (zul je zien dat die net tot video is gekozen voor het album) terwijl het kortje She Lives wordt opgesierd met een koppig orgeltje, dat wat mij betreft wel sfeerverhogend werkt. Natuurlijk, het is nog altijd pure heavy metal waarvan de liefhebber met volle teugen zal kunnen genieten, alleen soms wel erg catchy.

Afsluiter en titelnummer Walpyrgus Nights is eigenlijk het enige nummer dat echt afwijkt, en me nog het meest doet denken aan While Heaven Wept. Een slepend, wat donker karakter, toch ook veel toetsen, maar verslavend lekker. Al met al is dit een voorspelbaar, maar toch lekker in het gehoor liggend album, dat het vooral bij de old school liefhebber goed zal doen.

Scott Waldrop - Guitar

Peter Lemieux - Drums

Charley Shackelford - Guitar

Jim Hunter - Bass

Jonny Aune - Vocals

Tom Phillips - Keyboards, Guitar