Loading...

Warkings - Revolution

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-10-2021

Tracklist

01. We are the Fire
02. Sparta – Part II
03. Fight
04. Spartacus
05. Kill for the King
06. Deus Lo Vult
07. Ave Roma
08. Ragnar
09. By the Blade
10. Where Dreams Die

De eeuwigheid doorbrengen in de rijken van de goden is de ultieme eer voor alle dappere en moedige strijders. Odin zelf selecteert de krijgers die het waard zijn om zijn zalen te betreden. En dus hadden deze vier oorlogshelden een zeer onwaarschijnlijke ontmoeting: een Romeinse tribune, een wilde Noordse krijger, een vastberaden kruisvaarder en een dodelijke Spartaan. Onder de noemer Warkings werd pure en onvervalste metal hun religie, en verspreidden ze dus de ware verhalen van hun strijd tegen de mensheid.

De machtige krijgers keren voor de derde keer terug naar het slagveld, gewapend met glorieuze wapens gemaakt van pure heavy metal. Het derde deel van de Warkings-saga heet - na wedergeboorte en wraak - Revolution, en onder deze noemer smeden de koningen nieuwe strijdliederen en zijn ze klaar om hun krijgers te verzamelen voor de revolutie. Overigens zijn de vier hoofdpersonen inmiddels niet meer anoniem, hun identiteit is dankzij de hedendaagse sociale media geen geheim meer.

De Warkings smeden hun muzikale staal in de traditie van bands als Powerwolf, Dream Evil, Sabaton en HammerFall. Ofwel epische power metal voorzien van een fikse dosis bombast, meebrulbare refreintjes, veel melodie en toegankelijkheid, en voor vrijwel elk nummer de mogelijkheid open latend om uit te voeren voor een volle festivalweide met al dan niet beschonken festivalgangers. Bier in de hand, de andere vuist in de lucht en meebrullen maar! Dat is echt de associatie die ik hier bij heb - en ik haast me daar bij te zeggen dat daar ook helemaal niks mis mee is.

Toch vind ik Warkings net wat rauwer, en meer naturel, vooral in het gitaargeluid, dan de genoemde voorbeelden. Hoewel bij vlagen aalglad, weet de band ook het rauwe randje old school heavy metal te bewaren. En dat geeft ze wat mij betreft een voorsprong op bijvoorbeeld de schaamteloze toegankelijkheid van een Powerwolf, een band waar Warkings toch vaak mee vergeleken wordt. Nog een enorm pluspunt (naar mijn mening dan toch) ten opzichte van deze vaak voorkomende vergelijking: Warkings doet niet aan ballads! Al ben ik heel even bang aan het begin van Deus Lo Vult; gelukkig ontpopt het nummer zich tot een krachtige epic.

Met vlotte metal-nummers als Fight, Spartacus (met vette gitaarsolo!), Kill For The King, Ave Roma en By The Blade is het goed toeven in de wereld van de Warkings. Okay, de originaliteitsprijs gaan ze nooit winnen, maar ik vermoed dat het de heren daar ook niet om te doen is. Dit is gewoon goudeerlijke metal, zoals het ooit bedoeld is.

The Tribune - Vocals

The Crusader - Guitars

The Spartan - Drums

The Viking - Bass