Loading...

WitchTit - Intoxicating Lethargy

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-03-2021

Tracklist

1. Silver Tongue
2. Crimson Tide
3. Intoxicating Lethargy
4. Traveler
5. Home Invasion

"Dat is waar ik het meest bang voor ben, dat ik zo verstrikt raak in het najagen van de geneugten van het leven dat ik nooit echt leef". Dat is de kracht van Intoxicating Lethargy, wat ook de titel is van het debuut van WitchTit (bedenk hierbij dat 'tit' het Engelse woord is voor mees - inderdaad het vogeltje). De verpletterende vijfkoppige doom metal-outfit uit Raleigh, North Carolina brengt de follow-up uit na het testen van de wateren via een split met Etiolated, maar het is een heel andere band die deze keer de studio binnenliep.

De meest opvallende verandering in WitchTit is de toevoeging van zangeres Reign, wiens bijdrage de jammerende tonen raakt van Messiah Marcolin gekruist met een jonge Iggy Pop in zijn Stooges-dagen. Haar woorden hebben betrekking op een groot aantal onderwerpen, van de met alcohol doordrenkte opener Silver Tongue tot de roep om nietsdoen in het titelnummer waarnaar in het citaat wordt verwezen. Daarnaast zorgt haar zangstem mede voor die typische occulte inslag, een vrouwelijke vocale bijdrage zorgt vaak toch voor een sinister, psychedelisch sfeertje.

De muziek is op zichzelf geen hogere wiskunde. De in horror gewortelde doom van Celtic Frost en Candlemass combineren met de duistere NWOBHM-elementen van Witchfinder General of Angel Witch is niet echt fris of vernieuwend; waarbij ik natuurlijk ook de schatplichtigheid aan de oer-doomers van Black Sabbath niet mag vergeten. De doom metal van WitchTit is dus niet consequent of noodzakelijk traag - luister maar eens naar titelnummer Intoxicating Lethargy of afsluiter Home Invasion. Het geluid doet me toch voornamelijk denken aan de jaren '70 en '80. Opvallend vind ik wel dat de stem van Reign juist behoorlijk eigentijds overkomt.

WitchTit voegt niks toe aan de huidige (Amerikaanse) doom-scene, maar kan daarin wel z'n eigen plekje gaan bevechten mits ze wat meer gaan werken aan een eigen smoel. Met de toevoeging van Reign is daarmee al een stap gezet, en ook aan de vaardigheden van de muzikanten kan het mijns inziens niet liggen. Op deze eersteling vind ik de doom metal echter net iets te doordeweeks.

Justin Hill - Bass

Patrick Cotter - Drums

Daniel Brown - Guitars

Nate Stokes - Guitars

Reign - Vocals