Loading...

Witherfall - Curse Of Autumn

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-03-2021

Tracklist

01. Deliver Us Into The Arms Of Eternal Silence
02. The Last Scar
03. As I Lie Awake
04. Another Face
05. Tempest
06. Curse Of Autumn
07. The Unyielding Grip Of Each Passing Day
08. The Other Side Of Fear
09. The River
10. ... And They All Blew Away
11. Long Time [Boston cover] [acoustic] [bonus]
12. ... And They All Blew Away [edit] [bonus]

De Amerikaanse metalband Witherfall kon met hun laatste releases rekenen op de warme goedkeuring van collega Peter van der Wielen. Hun gelaagde, gevarieerde heavy / power metal met progressieve invloeden en steevast voorzien van een donker randje staat dan ook garant voor een stevige kwaliteit. Vergelijkingen zijn te maken met bands als Nevermore, Sanctuary (waar zanger Joseph Michael tegenwoordig ook in zingt), Symphony X, een beetje Iced Earth en zelfs Savatage (in Another Face) wat mij betreft. Curse Of Autumn is de derde langspeler van dit vakkundige gezelschap.

Op het productie-technische vlak kon Witherfall rekenen op de hulp van Iced Earth-opperhoofd Jon Schaffer (Witherfall-gitarist Jake Dreyer zat ook in Iced Earth en Demons & Wizards) en de befaamde gebroeders Morris; kwaliteit gegarandeerd dus! Dat is ook zeker terug te horen in het ruime uur dat het album (inclusief bonus) duurt. Natuurlijk moet deze band het niet alleen van het geluid hebben, hun composities hebben van zichzelf genoeg dadendrang en kracht om te overtuigen. Daarnaast is het overduidelijk dat hier vakkundige muzikanten aan het werk zijn.

Albums waarop echt alleen maar goede nummers staan zijn tegenwoordig zeldzaam, maar Curse Of Autumn is er wat mij betreft zo eentje. Witherfall staat garant voor sterke liedjes, die van kop tot staart kloppen. Opbouw, spanningsboog, een sterke muzikale invulling, deze band heeft het allemaal uitstekend voor elkaar. Ik vind het tekenend voor een band wanneer deze niet bang is om (ook) te kiezen voor lange, vindingrijke composities. Witherfall voldoet daar met Tempest (ruim acht minuten) en ... And They All Blew Away (ruim over het kwartier, doet me bij vlagen wel wat aan Dream theater denken) in ruime mate aan. Dit zijn echt twee ijzersterke tracks!

Natuurlijk wil je als metalfan ook kortere en compactere nummers of passages horen, waarbij je even niet hoeft na te denken en lekker los kunt gaan. Daar wordt ook in voorzien middels nummers als The Last Scar, het iets lichtvoetiger As I Lie Awake, The Other Side Of Fear, of het korte, instrumentale en behoorlijk technische The Unyielding Grip Of Each Passing Day. Ook Tempest (ik denk wel mijn favoriet van het album) laat onderweg heerlijke headbangbare stukken horen, naast de prachtige atmosferische passages.

Naast al dit geweld is er ook ruimte voor ingetogen stukken, die goed tegenwicht bieden aan de bij vlagen overdonderende bombast en krachtpatserij. Na Tempest is het overduidelijk tijd voor een nieuw begin, titeltrack Curse Of Autumn is als het ware het intro voor het tweede gedeelte van het album, dat uiteindelijk z'n zinderende climax vindt met ... And They All Blew Away.

Woorden schieten tekort om uit te leggen hoe goed de vier afzonderlijke muzikanten zijn, en ook hoe sterk de diverse vocale partijen bij deze muziek passen. Van clean en ingetogen tot ijselijk en episch gegil en zelfs een sporadische grunt, de mogelijkheden van Joseph Michael zijn echt enorm. Maar buiten dat heeft dit viertal echt een enorme sterke plaat in elkaar gesleuteld, waarbij de verschillende onderdelen, de liedjes, ondanks zo veel variatie, zo goed bij elkaar passen.

Curse Of Autumn is een zeer gelaagd, gevarieerd album, dat mede dankzij de samenhang van donkere emoties, een sterke atmosferische lading heeft. Er is hier echt zo veel te beleven dat je na meerdere luisterbeurten nog wel een en ander te ontdekken hebt. Hoewel ik her en der wat bands ter vergelijking genoemd heb, klinkt Witherfall vooral als zichzelf. Ik hoop dat de band ons in de toekomst nog meer van dit fraais gaat voorschotelen!

Joseph Michael - Zang, toetsen

Jake Dreyer - Gitaar

Anthony Crawford - Bas

Marco Minnemann - Drums