Loading...

Witnesses - The Holy Water EP

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-07-2022

Tracklist

01. Borgo Pass
02. Cloistered in Purfleet
03. The Ballad of Lucy and Mina

De Amerikaanse band Witnesses was voor mij tot een paar jaar geleden een goed bewaard geheim. Sinds 2016 rijgt de band echter de releases aaneen of het niks is. Begonnen als eenmansproject door multi-instrumentalist Greg Schwan en inmiddels uitgegroeid tot volwaardige band - weliswaar met wisselende leden, maar toch - was Witnesses in mei 2020 toe aan de vijfde langspeler: Doom II; mijn kennismaking met deze band. Twee jaar later, nog een EP en een album verder, kom ik Witnesses weer eens tegen met hun splinternieuwe The Holy Water EP.

Doom, inderdaad, ook het speltype dat hier gehanteerd wordt; maar dan niet per se metal. De muziek is overwegend ingetogen, atmosferisch, en kende zeker de eerste releases nadrukkelijk invloeden van elektronica, in de richting van ambient en drone. Dat geeft het geheel weliswaar een donker, maar toch ook melodieus karakter. Het geluid van Witnesses lijkt per release meer richting metal te verschuiven. Ik heb voor de gelegenheid ook wat voorgaand materiaal beluisterd, dat inderdaad nog meer inzet op een verstillende atmosfeer, en het nog meer moet hebben van "slechts geluiden" dan van (heavy) muziek.

Over het algemeen is dit echter toch nog altijd eerder luistermuziek om je te laten meevoeren dan dat het serieus spannend of opwindend wordt. Hierin is bewust de nodige aandacht ingeruimd voor de zogenaamde e-bow: een klein apparaatje dat strijkgeluiden produceert als het boven gitaarsnaren wordt gehouden; het genereert een magnetisch veld dat de snaren aan het trillen brengt. Deze is zeer bepalend voor het totaalplaatje zoals dat door Witnesses gepresenteerd wordt. Luister bijvoorbeeld maar eens naar de eerste track Borgo Pass. Intens, dramatisch, donker, maar ook onheilspellend. De etherische, bedwelmende stem van Gabbi Coenen geeft de muziek nog extra lading.

Cloistered In Purfleet is vrij minimalistisch, een soundscape zoals we die van Greg Schwan en Witnesses gewend zijn. Intiem, toch donker, bezwerend, en zoals altijd toch met dat onheilspellende onderbuikgevoel. Je moet er even de tijd voor nemen, maar dit is echt een prachtig liedje. The Ballad Of Lucy And Mina verraadt het thema van deze EP: de karakters uit Bram Stoker's Dracula mogen hier hun eigen perspectief uiteen zetten. Het nummer zelf is een akoestisch gitaar-riedeltje dat niet veel om het lijf heeft. Dat geldt gelukkig niet voor het overige materiaal, waar ik enorm graag naar luister!

Greg Schwan - Guitar, bass, keyboards, drum programming

Gabbi Coenen - Vocals

Matt Kozar - E-bow, guitar