Loading...

Wizards Of Hazards - Blind Leads the Blind

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-05-2020

Tracklist

01. Children Of The Damned
02. Stoning
03. Boots Of Lead

Wat we hier hebben is een EP van een band met een merkwaardige voorgeschiedenis. Opgericht in 1989 ging de Finse band door het leven onder de naam Black Wizard, zonder ook maar iets uit te brengen. De naam veranderde ongeveer zes jaar geleden - na een bestaan van 25 jaar dus! - in Wizards Of Hazards; pas nu, april 2020, komt de band met een eerste teken van leven: drie nummers gebundeld onder de titel Blind Leads the Blind.

De muziek echoot de indrukken van de traditionele heavy metal-sfeer van lang vervlogen tijden, vermengd met een scheut proto-doom. Vooral Black Sabbath, maar in dat kielzog ook Candlemass zijn de meest voor de hand liggende vergelijkingen die voor me opdoemen. Al komen namen als reverend Bizarre, Trouble, Saint Vitus en Pentagram logischerwijs ook dicht in de buurt. Elementen die het meest voor het voetlicht treden zijn zware maar toch melodieuze riffs, theatrale zang, bedaarde ritmes en een aantal aardige gitaarsolo's.

De EP begint met het riff-gerichte Children of the Damned, dat raakt aan die typische jaren '80 heavy metal-stijl. Stoning vervolgt, leunend op een iets steviger groove, en de drummer krijgt wat pittiger actie aan zijn kant, met een gestage nadruk op de beat. Boots Of lead lijkt nog het meest op Black Sabbath, en neigt bijna naar plagiaat. Er worden stukjes van klassieke tracks aan elkaar geplakt, maar dan wel zodanig dat er niet een enkele track in te herkennen is. Maar verdomd, wat glijdt dat klassieke geluid toch lekker naar binnen!

De muziek van Wizards Of Hazards wordt door het eigen label aangeprezen als 'true doom metal', en daar is natuurlijk geen speld tussen te krijgen. Totaal niet origineel of een eigen smoel, maar zo authentiek als wat. Geen eigentijdse fratsen of zelfs maar neigingen naar iets anders als traditionele heavy doom metal. Door het creëren van de atmosfeer die stevig in het traditionele doomrijk blijft maakt het Finse kwartet het zichzelf niet gemakkelijk. Op die manier blijf je een veredelde coverband; ik ben dus wel benieuwd hoe Wizards Of Hazards zich verder gaat ontwikkelen. Hopelijk blijft het niet bij deze ene EP, die ik ondanks alles heerlijk vind om te beluisteren!

Aarne Ylipiha - Guitars

Petri Pakarinen - Drums

Ville Willman - Vocals

Amir Nalbandian - Bass