Loading...

Wrang - Domstad Swart Metael

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-05-2019

Tracklist

01. Domstad swart metael
02. Tot dwalen verdomd
03. Propaganda der afvalligen
04. Stormend naar de nietigheid
05. Heerser van niemandsland

In mijn bespreking van Traiectum Inferius benoemde ik al de opvallende aanwezigheid van een aantal bands afkomstig uit Utrecht en omgeving dat gebruik maakt(e) van Nederlandstalige teksten, alsmede een folk/black metal-achtergrond. Een van de bands die ik toen noemde was Wrang. Die band bracht in januari van dit jaar hun debuutalbum Domstad Swart Metael uit, een titel waarmee meteen duidelijk is dat Wrang tot de genoemde richting behoort. Wrang is weliswaar pas actief sinds 2015, maar het trio muzikanten heeft al de nodige ervaring in de bagage; bands als Iron Harvest, Grafjammer, Weltschmerz prijken op het palmares. Wrang maakt mijn eerdere veronderstelling over de dwarsverbanden tussen genoemde bands dus helemaal waar. Overigens schijnt het album, waarop vijf titels prijken, al in 2017 te zijn opgenomen.

Zoals bij zoveel genre-genoten het geval is, speelt Wrang niet alleen maar pure black metal. Daarnaast horen we namelijk ook invloeden van post-metal, black 'n' roll en van thrash en heavy metal. Ook horen we ingetogen stukken voorbijkomen waarin de piano een rol van betekenis heeft. Eigenlijk laat albumopener en titelnummer Domstad Swart Metael al braaf al deze elementen voorbij komen. Nog niet genoemd, maar een hele stiekeme vergelijking is er met folk-metal, een midtempo en meezingbaar fragment zoals hier te horen is doet bijvoorbeeld wel erg aan Heidevolk denken, vind ik. Het lijkt er op dat deze langste track van het (verder vrij korte) album meteen de meeste variatie laat horen.

Tot Dwalen Verdomd is namelijk, op een enkele sterke break na, meer rechttoe rechtaan black metal, al wordt wel lekker afgewisseld tussen (weinig) midtempo en een overheersend furieuze snelheid. Die afwisseling wordt vervolgens wel goed uitgebouwd met het verrassend trage Propaganda Der Afvalligen, dat een fijne donkere sfeer neerlegt. De vocalen zijn heerlijk overstuurd hysterisch, jammer dat het niet te verstaan is; ik ben er eigenlijk wel benieuwd naar in dit geval. De opbouw is hier goed verzorgd, absoluut een pluspunt. Sowieso heeft Wrang het (spannend) opbouwen en componeren van interessante nummers aardig in de vingers wat mij betreft. De navolgende (en laatste) twee nummers bevestigen dat helemaal. Vooral afsluiter Heerser Van Niemandsland gaat tekeer als een malle, en laat bij vlagen, misschien verrassenderwijs, naast de furieuze blaststukken, groovende black 'n' roll horen.

Al met al heeft Wrang mij weten te verrassen met hun behoorlijk sterke debuutalbum. Nou ja, eigenlijk zou dat me niet moeten verrassen, maar voor een band die ik nog niet kende heeft Wrang een goede indruk op mij achter gelaten met hun debuutalbum. Ik vind vooral de afwisseling, de doordachte combinatie van verschillende invloeden een pre. Dit luistert zo veel lekkerder weg dan "alleen maar" black metal, daar kunnen wel wat conculega's een voorbeeld aan nemen.

Galgenvot (Pascal) - zang, gitaar

Valr (David Schermann) - drums

Cathamas (Steven van Lint) - bas