Loading...

X-Tinxion - From The Ashes Of Eden

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-06-2016

Tracklist

01. Amalgation
02. Survivors Of Hell
03. Severed From Heaven
04. Genetic Sickness
05. Uniformity
06. Eden
07. Narrow Path
08. Civilised
09. Destruct & Reanimate
10. The Divine
11. In Progress

Wat goed is komt snel, zo luidt het gezegde. Dat geldt dan niet voor de vaderlandse thrashband X-Tinxion. Na een bestaan van inmiddels twaalf jaar komt de band nu met z'n debuutalbum. Het laatste wapenfeit Act the Injured Innocent (ik tel single Severed From Heaven, die als aankondiging voor het nieuwe album diende, even niet mee) was de eerste EP van de band, en dateert ook al weer uit 2010. Overigens raakte ik daardoor, in combinatie met de paar keer dat ik de band heb zien optreden, zeer enthousiast over X-Tinxion. Dat maakt me des te nieuwsgieriger naar deze nieuwe langspeler From The Ashes Of Eden.

Perfectionisme tijdens het in elkaar sleutelen van het nieuwe album heeft, in combinatie met wat wisselingen in de bezetting (de basis van Peter, Conrad en Monica bleef intact) gezorgd voor een aardige vertraging in de release van het album. Een aantal nummers waren al een tijd klaar, en zijn ook al regelmatig live gespeeld. Er is zelfs een remake van Genetic Sickness, dat ook al op de laatste EP stond. Vanwege de vertragingen heeft de band van de nood een deugd gemaakt en nog wat extra nummers geschreven voor het album, zodat er ook echt splinternieuwe tracks op From The Ashes Of Eden staan. En daarnaast het album een volwassen speelduur heeft.

Hoewel X-Tinxion in de basis altijd thrash metal is blijven spelen, is de band vergeleken met een aantal jaren terug toch wel een iets andere weg ingeslagen. Daar waar voorheen de nadruk lag op oldschool snelle en technische thrash, laat de band op deze nieuweling horen dat ze helemaal een band van nu zijn. De thrash heeft gezelschap gekregen van wat andere, meer eigentijdse invloeden, en is door medewerking van ervaren hulptroepen van een moderne productie voorzien. Zeker de tragere muziek is wat melodieuzer, pakkender geworden, en daardoor nu niet alleen nog maar voer voor thrash-liefhebbers: X-Tinxion moet met dit nieuwe album zeker een breder publiek kunnen aanspreken. Verder zijn de nummers op het album goed verdeeld tussen snelle krakers en meer midtempo tracks, fraai doormidden gedeeld door het akoestische instrumentaaltje Eden; een welkom rustpuntje.

Opener Amalgation (een van de nieuwste nummers) laat, met bijbehorende high-tech video, heel goed die nieuwe aanpak horen (en dus ook zien). De gitaren zijn regelmatig wat lager gestemd, zodat dat geluid geheel in de huidige tijdsgeest past. Daarnaast wordt er al lang niet meer zo veel op volle snelheid gespeeld, worden langzamere, meer groovende passages ingepast. Ik moet hier wel even aan wennen; daar krijg ik ook alle tijd voor: dit nummer duurt gevoelsmatig best lang. De band heeft z'n best gedaan hier aardig wat ideeën in te proppen. Het is wel een ontzettend gave video natuurlijk! Wat wel herkenbaar, en gebleven is, is de veelzijdige zang van Monica Jansen. Van cleane zang via de 'klassieke' thrash-brul tot scream- en grunt-achtige vocalen: deze dame heeft een best arsenaal tot haar beschikking, hetgeen gerust tot een van de grootste pluspunten van X-Tinxion gerekend mag worden. Alsof dat nog niet genoeg is krijgt de dame ook nog vocaal gezelschap van George Oosthoek (The Divine, zie ook de promo-video voor dat nummer) en Marloes Voskuil (Uniformity).

X-Tinxion is dus een band die heel bewust met de tijd meegaat, en hun klassieke (thrash) metal kunstig heeft weten te vertalen naar het nu. Dat vind ik te prijzen, want er zijn al genoeg bands die na een lang(er) bestaan stug hetzelfde blijven doen - al heeft ook dat zeker z'n charmes. Of de huidige koers van de band nou wel helemaal aansluit op mijn eigen smaak, daar ben ik nog niet helemaal uit. Ik vind de huidige muziek heel af en toe net wat te gekunsteld klinken. Zo vind ik bijvoorbeeld de 'oude' versie van Genetic Sickness toch echt lekkerder klinken dan de nieuwe. Het dilemma: uit de vorige versie spreekt meer gevoel, de nieuwe is technisch superieur. Dat is eigenlijk ook meteen de essentie van X-Tinxion nieuwe stijl in een notendop. Misschien blijf ik zelf wel te veel hangen in de old school muziek....

Monica Janssen - vocals

Conrad Hultermans - guitar

Sepp Coeck - guitar

Kornee Kleefman - bass

Peter van Toren - drums