Loading...

Your Highness - Your Highness

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-12-2019

Tracklist

01. Devil's Delight
02. The Flood
03. Born Anew
04. Black Fever
05. To Wood and Stone
06. Little to Relate
07. Rope as a Gift
08. Kin's Blood

And in the heights, I see them, Crawl and hide and whisper

Eind 2011 maakte ik kennis met Your Highness op het Slugfest in het Eindhovense Dynamo. De Belgische formatie was tot dat moment bij mij nog onbekend (net zoals wel meer bands die dag) maar heeft blijkbaar toch wel indruk gemaakt. Echt gevolgd heb ik de band eerlijk gezegd niet, maar de naam is wel blijven hangen. Het laatste wapenfeit tot oktober van dit jaar was single/EP The Quietus in 2016. Het zelfgetitelde album Your Highness (hun derde langspeler) maakt een einde aan de release-droogte.

Albumopener Devil's Delight kenden we vanaf afgelopen zomer al als video. Het is - voor zover iets dergelijks bestaat - een typisch Your Highness-nummer, dat vanaf de eerste vervormde gitaartonen duidelijk maakt waar deze band voor staat. Harde, grauwe riffs, doorsneden met melodieuzere gitaargeluiden, op de hielen gezeten door een denderende ritmesectie. Beukende stoner, groovende sludge, hoe je het ook wel noemen, in elk geval beenhard en gemeen. En dan nog die getormenteerd schreeuwerige vocalen, die diep vanuit duistere krochten lijken op te borrelen.

Dan volgt met The Flood een hele lage, logge riff die je bijblijft. Duister maar toch pakkend, deze grijpt me echt bij de spreekwoordelijke kloten; ik vind The Flood in al z'n smerigheid een enorm catchy monster. Daarna volgt Born Anew, lekker beukend, een bijna pakkende rocksong, compact, en daardoor ook logisch gekozen als tweede video. Opvallende is het melodieuze jaren '70 gitaarlijntje dat eigenwijs de kop opsteekt. Black Fever is dan minder vrijblijvend. Het lijkt in eerste instantie een nummer dat minder inzet op power, maar dat wordt juist goed gemaakt door een emotievolle, dreigende lading. Niet alleen de zang, maar ook de gitaarleads en -solo's snijden hier door merg en been. Een eerste hoogtepuntje.

Een eerste? Dus er volgt nog meer? Jazeker, want Your Highness bewaart, zoals het een goed opgebouwd album betaamt, het beste voor het laatst. Zonder de navolgende tracks To Wood and Stone (lekker groovend) Little to Relate (nog harder groovend) en Rope as a Gift (stevig beukend) te kort te willen doen, is het toch echt afsluiter Kin's Blood dat wat mij betreft hier de show steelt.

Want daarin komen alle gebundelde krachten die de band weet in te zetten optimaal samen. Van dreigende en slopende doom-trekjes tot groovende stoner en beukende sludge, dit is al z'n dynamiek toch echt wel het beste dat Your Highness te bieden heeft. Dat stiekeme country en western-gitaartje (met gevoelige slide - ook al eerder op het album te horen) zet je bijna op het verkeerde been. Verwacht echter geen mierzoete romantiek, maar een confronterende naar hel en verdoemenis riekende atmosfeer. Deze tracks is aardedonker en bovenal dreigend, maar ook meeslepend, op welk tempo dan ook. En reken maar dat er veel gebeurt in de ruim veertien minuten die het nummer duurt!

Hoewel ik geen enkele band uit ons eigen kikkerlandje te kort wil doen, heeft Your Highness toch wel het meest indringende te bieden op stoner/sludge-gebied. Voor de liefhebber van het genre een evidente aanschaf wat mij betreft. En ja zeker, potentieel jaarlijstmateriaal!

Ben Baert - Zang

Bart Struyf - Gitaar

Nic Placklé - Gitaar

Jorn Van Der Straeten - Bas

Joachim Cols - Drums