Loading...

Zarraza - Kreated In Blood

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-07-2022

Tracklist

01. People Of The Lie [Kreator cover]
02. L'Enfant Sauvage [Gojira cover]
03. Raining Blood [Slayer cover]

De Kazachse thrashers Zarraza zijn al elf jaar actief, en brachten in de eerste jaren twee EP's en twee singles uit. Debuutalbum Necroshiva verscheen in 2018, het jaar erna gevolgd door een EP met opnieuw opgenomen nummers van de eerste twee EP's. Deze zijn allemaal aan mij voorbij gegaan.

Gisteren kwamen ze met hun drie-track EP Kreated In Blood, een frisse kijk op drie klassieke metal anthems, waarbij ze trouw blijven aan de geest van thrash, terwijl ze de eeuwenoude Turkse instrumenten kyl-kobyz en shan-kobyz in hun muziek weten te verweven (bespeeld door bevriende gastmuzikanten). De bandleden beschrijven het als hun eigen versies van favoriete nummers, maar dan doordrenkt met de Kazachse etniciteit. Een interessante kennismaking wat mij betreft.

Gelukkig heeft Zarraza gekozen voor drie behoorlijk uiteenlopende tracks. Met People Of The Lie van Kreator gaan we terug naar hun album Coma Of Souls uit 1990, dat van Zarraza een uitvoering krijgt die dicht bij het origineel ligt. De etnische invloeden zijn subtiel ingepast, thrash voert hier echt de boventoon. Met L'Enfant Sauvage gaan we iets minder ver terug in de tijd, het titelnummer van Gojira's doorbraak-album dateert van 2012. De oorspronkelijke groove-aanpak wordt door Zarraza behoorlijk 'ver-thrasht', waarbij opnieuw de etnische instrumenten voor een subtiele 'eigen' touch zorgen.

Veel meer opvallend is Zarraza's uitvoering van de ultieme Slayer-klassieker Angel Of Death. Zo'n nummer coveren kan twee kanten op: volkomen misplaatst of overbodig, of je voegt als band daadwerkelijk iets toe aan het origineel. Wat mij betreft doet Zarraza het laatste. Met respect voor de old school thrash-waarden hebben de authentieke instrumenten hier zo veel invloed op de atmosfeer - al direct vanaf het intro - dat ik deze cover-versie daadwerkelijk geslaagd vind. En dat is toch best knap! Luister en oordeel zelf:

Nick Khalabuzar - Vocals, Guitar

Dan Eternal - Guitar

Ilya Morozov - Bass

Stas Nassalskiy - Drums