Loading...

Zaum - Divination

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-05-2019

Tracklist

01. Relic
02. Pantheon
03. Procession

Bij het uitleggen van wat Zaum en hun muziek nou eigenlijk inhoudt stuit ik steevast op het zelfde probleem: ik heb geen idee hoe ik dit moet gaan omschrijven. De voorgaande albums Oracles (2014) en Eidolon (2016) bevielen me prima, zonder dat ik er nou de vinger op kon liggen wat ik precies gehoord had. Divination (waarzeggerij) is het zojuist verschenen derde album, dat ik uiteraard weer met veel genoegen tot mij genomen heb.

Deze keer zijn het weer zo'n 44 minuten aan vervreemdende klanken die we krijgen voorgeschoteld, verdeeld over een drietal tracks. Over drietal gesproken, dat is ook het aantal bandleden dat tegenwoordig deel uitmaakt van Zaum. De heren McDonald en Lewis hebben gezelschap gekregen van een dame met de naam Nawal Doucette, die op het album zorg draagt voor extra toetsen en elektronica. Grappig detail vind ik wel dat zij in het dagelijkse leven actief is als yoga lerares, hetgeen ik zeker toepasselijk vind bij de muziek van Zaum.

Immers is het nog altijd de term mantra doom die de band zelf voor z'n muziek gebruikt. Hypnotiserend, bezwerend, en afwisselend onheilspellend en toch ook een tikje rustgevend zijn termen die ik van toepassing vind op deze muziek. Ik hoor volop Oosterse dan wel Aziatische invloeden, waarbij de indruk wordt gewekt dat er gebruik wordt gemaakt van inheemse of folkloristische instrumenten - niet alleen de sitar, maar bijvoorbeeld ook percussie. Maar net zo gemakkelijk komt Zaum lekker log en doomy voor de dag. Het is juist die afwisseling en de opbouw van en naar de diverse aspecten die deze muziek zo interessant maakt. Opener Relic laat dat bijvoorbeeld heel duidelijk horen.

Er wordt letterlijk alle tijd genomen om de luisteraar te betoveren, en mee te lokken in de muzikale wereld die Zaum voor-schildert. Bij mij werkt het in elk geval, want ik laat me (weer) helemaal meesleuren, in vervoering brengen, door hetgeen zich in mijn grijze massa dringt. Ik onderga het en geniet. Zo etaleert Pantheon de kracht van herhaling, in het hoofdthema, waarnaast natuurlijk nog voldoende gebeurt om je bezig te blijven houden. Tot slot waan ik mij met Procession niet zozeer in een processie, maar wel in een soort van (ere)dienst.

Meer dan op voorganger Eidolon heb ik het idee naar omkaderde composities te luisteren, in plaats van naar één lange voorstelling. Muzikaal-inhoudelijk maakt dat niet zo veel uit, want de basisbestanddelen daarvan staan vast. Het scheelt wel iets in de beluisterbaarheid. Ik heb niet het gevoel dat Zaum me ooit gaat teleurstellen, ook Divination gaat me nog vaker het nodige luisterplezier bezorgen!

Kyle Alexander McDonald - Vocals, Bass, Sitar, Keyboards

Christopher Lewis - Drums, Percussion

Nawal Doucette - Keyboards, Electronics